Vučić sa predsednikom Vlade Belorusije Kobjakovim

Vučić sa predsednikom Vlade Belorusije Kobjakovim

26/01/2017 Off By

 

Vučić je naglasio da je neophodno nastaviti učestale razgovore na najvišem nivou i pozvao beloruskog kolegu da poseti Srbiju


 

PREDSEDNIK Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić započeo je dvodnevnu posetu Belorusiji susretom sa predsednikom Vlade Republike Belorusije Andrejem Kobjakovim sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima i jačanju ekonomske saradnje.

Premijer Vučić je rekao da dve zemlje imaju potencijala za povećanje robne razmene, koja bi po planu do 2019. godine trebalo da iznosi 500 miliona dolara, i naglasio da je Srbija u svim oblastima otvorena za saradnju sa Belorusijom, naročito u oblasti građevinarstva, zdravstva, automobilske i namenske industrije. On je izjavio da treba raditi i na privlačenju većeg broja turista iz Belorusije u Srbiju, kao i promocije beloruske turističke ponude na srpskom tržištu.

Predsednik srpske Vlade je istakao važnost bratimljenje gradova i opština Srbije i Belorusije, naglasivši da se time uspostavljaju bliži odnosi između ljudi koji će otkrivati načine nove saradnje u budućnosti. Sa predsednikom Vlade u delegaciji su i ministar odbrane Zoran Đorđević i ministar privrede Goran Knežević, kao i gradonačelnici Smedereva Jasna Avramović, Valjeva Slobodan Gvozdenović i Sremske Mitrovice Vladimir Sanader, koji će danas u Minsku potpisati sporazume o bratimljenju.

Premijer Vučić je naglasio da je neophodno nastaviti učestale razgovore na najvišem nivou i pozvao beloruskog kolegu da poseti Srbiju.

Premijer Kobjakov je rekao da je Srbija ključni ekonomski faktor Belorusije na Balkanu. On je istakao da je Belorusija usmerena na dugoročnu saradnju sa Srbijom i pozdravio odluku o potpisivanju Mape puta za saradnju dveju zemalja, koja će omogućiti stvaranje najboljih uslova za ekonomsku saradnju. On je istakao važnost osnivanja zajedničkih preduzeća u oblasti građevinarstva, namenske i automobilske industrije i pozdravio rad 9 srpskih kompanija, koje uspešno posluju u Belorusiji, kao i saradnju Privrednih komora dveju zemalja.(Press Vlade)