Beograd dobio Kinesku banku

Beograd dobio Kinesku banku

21/01/2017 Off By

 

Banka će iz Beograda koordinirati svoj rad u Bugarskoj, Rumuniji, Mađarskoj, Sloveniji, BiH, Crnoj Gori, Albaniji. Predsednik Nikolić zahvalan je svom kolegi prdsedniku Kine, Si Đinpingu što su dosada ostvareni svi njihovi dogovori  o investicijama


Ranka Čičak

JEDNA od najvećih svetskih finansijskih institucija  Bank of Cihina od danas je otvorena i u Beogradu. Na svečanosti su predsednik Srbije Tomislav Nikolić, ambasador Kine Li  Mančang, ministar finansija Dušan Vujović, a i prvi čovek Kineske banke Tjan Guoli  rekli da je ovo najbolji pokazatelj odlične saradnje Kine i Srbije posle prošlogodišnje posete predsednika Kine Si Đinpinga.

Kineska banka osnovana je u Šangaju još 1912. godine a danas je na  četvrto mesto po kapitalu na svetu. Ima više od 600 poslovnica u  pedesetijednoj državi. Pretprošle godine njena ukupna aktiva iznosila je 2.590 milijardi dolara. U Evropu je Banka stigla 2003. godine otvaranjem poslovnice u Mađarskoj. Pretrošle godine Kineska banka je otvorena u Pragu, a danas i u Beogradu.

Ona će iz Beograda koordinirati svoj rad u Bugarskoj, Rumuniji, Mađarskoj, Sloveniji, BiH, Crnoj Gori, Albaniji. Predsednik Nikolić zahvalan je svom kolegi prdsedniku Kine, Si Đinpingu što su dosada ostvareni svi njihovi dogovori  o investicijama. Najlepši primer je ova nedelja koja je započela potpisivanjem bez viznog režima za građana naših zemalja, a nastavila se današnjem otvaranjem Bank of Cihina u Beogradu,  a završiće sutrašnjim koncertom „Glas Junana“. Posebno sam zahvalan na čvrstom stavu Kine o nepriznavanju tzv. Republike Kosovo. Jedna od tema o kojoj sam razgovarao sa predsednikom Kine  bila je o dolazak Bank of Cihina u Srbiju. Drago mi je što i gospodin Tjan Guoli  , koji je bio u kineskoj delegaciji i danas sa nama. Ovo je velika prilika za Srbiju i ispunjenje obećanja da će Beograd postati regionalni centar, a Srbija lider u ekonomskim i bankarskim poslovima. Jedan od najvećih bankarskih sistema na svetu prepoznao je u našoj zemlji partnera za ozbiljne zadatke, a Srbiju kao politički i ekonomski stabilnu državu. Zbog toga je Srbija danas prva država među zemljama centralne i istočne Evrope sa kojom je Kina potpisala Sporazum o sveobuhvatnom strateškom partenrstvu.   Svojim potpisima na ovom dokumentu predsednik Si Đinping i ja postali smo garant njegove realizacije. Najveći infrastrukturni projekat na svetu „Jedan pojas, jedan put“ koji je inače, lična inicijativa predsednika Kine, obuhvata i Srbiju. Srbija zbog izuzetnih odnosa sa Kinom postaje najvažnija tačka razvoja projekta. Ulaganje Kine u Srbiju nakon smederevske železare, Pupimovog mosta i projekata u oblasti energetike, saobraćaja i telekomunikacije, nastavlja se dolaskom Kineske banke. Od nje očekujemo finansiranja i drugih projekata koji bi zaposlili veliki borj naših ljudi i njihovu robu plasirali na tržištu od preko milijardi ljudi.