Zdravko Krsmanović: Srbija uvodi sankcije Dodiku – posle izbora

Zdravko Krsmanović: Srbija uvodi sankcije Dodiku – posle izbora

19/01/2017 Off By

Govoreći o eventualnom stavu Hrvatske Krsmanović ocenjuje da će Hrvatska pratiti Nemačku, i pre stava Nemačke neće povlačiti jasnije poteze


POTPREDSEDNIK NDP-a Zdravko Krsmanović rekao za sarajevsku TV1 da se ništa nije radilo bez Aleksandra Vučića, ali dok ne prođu izbori u Srbiji, Srbija neće povući potez. Tek poslije izbora Srbija će izneti stav a do tada ćemo imati stav zemalja EU. Čović je pokušao da izvuće maksimum iz avanturističke politike Milorada Dodika, i pokušao da dobije treći entitet, što je nerealna priča i ta politika neće proći,.

Sankcije SAD-a Miloradu Dodiku su sankcije politici sukoba, mržnje i jednoumlja smatra Krsmanović.

“Nije imao političkog sluha da čuje ljude koji drugačije misle, sa njima se obračunavao i stavljao ih na svoje crne liste i još jednom se pokazalo da ko drugome jamu kopa sam u nju pada”,  rekao je Krsmanović.

Dodao je da političke snage u RS-u i u celoj Bosni i Hercegovini moraju shvatiti da su svojim politikama doveli do faze kada se jednostavno mora povući neki potez.

“Ovakav potez sigurno nije donesen na brzu ruku, očito je da je rađeno u dogovoru sa evropskim partnerima, i mislim da će naredni potezi koje će povući EU biti vrlo interesantni”, navodi Krsmanović.

On smatra da će zemlje EU i zemlje regiona priključiti se pominjanim sankcijama Dodiku, u provom redu Hrvatska, Crna Gora. Krsmanović navodi da će to isto uraditi i Srbija.

“Sigurno je da se ništa nije radilo bez Aleksandra Vučića, ali dok ne prođu izbori u Srbiji, Srbija neće povući potez. Tek posle izbora Srbija će izneti stav a do tada ćemo imati stav zemalja EU”, rekao je Krsmanović.

Govoreći o Dodikovoj odbranbenoj taktici poznatoj kao “odlazeća američka administracija”, Krsmanović kaže da Dodik kada politički napada uvek napada pojedinca, pa tako je sada napao i američku ambasadorku.

“Milorad Dodik je sada na crnoj listi zajedno sa Bilalom Bosnićem i to je politička realnost. Od miljenika Zapada došao je do čoveka kome se uvode sankcije i trebao bi da se preispita”, poručio je Krsmanović.

Krsmanović smatra da Milorad Dodik i ljudi iz SNSD-a posle ovog poteza američke administracije treba da se dobro zamisle a ne da optužuju nekakvu odlazeću američku administraciju već da pogledaju dokle su došli sa svojom politikom.

On je kaza da je Rusija gledala blagonaklono na politiku koju je Milorad Dodik vodio, ali i naveo da on  ne može biti taj koji će Rusiju sukobiti sa ostalim članicama Veća za implementaciju mira.

Krsmanović kaže da se ne slaže sa komparacijama Milorad Dodika sa velikim diktatorima jer je Dodik samo predsednik jednog entiteta, u rangu Marinka Čavare iz Federacije i on ne može da se poredi sa svetskim državnicima

“On je predsednik samo jednog entiteta u ovoj državi i ne može da proizvede nikakve međudržavne sukobe”, ističe Krsmanović.

Govoreći o eventualnom stavu Hrvatske Krsmanović ocenjuje da će Hrvatska pratiti Nemačku, i pre stava Nemačke neće povlačiti jasnije poteze.

Komentarišući odnos Dodik- Čović, Krsmanović ističe da će stav zvaničnog Zagreba biti opredjeljujući za Čovića.

Dodaje da je Čović pokušao izvući maksimum iz avanturističke politike Milorada Dodika, i pokušao da dobije treći entitet, što je nerealna priča i da ta politika neće proći.(Agencije)