Ambasadorka SAD u BiH potvrdila  da su uvedene sankcije Dodiku

Ambasadorka SAD u BiH potvrdila da su uvedene sankcije Dodiku

18/01/2017 Off By

 

Ambasadorka Morin  Kormak  najavila je da će SAD nastaviti da pružaju pomoć RS-u kroz niz programa u okviru Ambasade SAD, kao i BiH da ostvari ciljeve koje je postavila, a to su evroatlantske integracije


AMBASADORKA Morin  Kormak  potvrdila je bosanskim medijima  da su Sjdinjene Američke Državre uvele sankcije predsedniku Republika Srpska Miloradu Dodiku. Ambasadorka je objasnila da su sankcije uvedene jer su njegovi postupci bili prvo aktivno kršenje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, a ovaj korakm najavila je, ima će značajne posljedice

“Ovaj korak je preduzet jer Dodik nastavlja da vodi dijalog o podeli BiH. Ozbiljno smo shvatili pretnje referendumom o secesiji i ono što on radi u kršenju vladavine zakona. Smatramo da je to proces koji treba da se završi kako bi BiH mogla da ide dalje. To ne znači da nas ne brine negativna retorika drugih političara u BiH”, pojasnila je Kormakova.
Uvođenje sankcija koje sprovodi Ministarstvo trezora SAD-a nazvala je važnim korakom, a za to su se odlučili jer SAD vrlo ozbiljno shvata svoju ulogu onih koji trebaju da štite Dejtonski mirovni sporazum, ali i zbog činjenice da SAD snažno podržava evropski put BiH.

“Nedavne aktivnosti Dodika kao što su bile sprovođenje referenduma u septembru koji je on značajno vodio kršeći odluku Ustavnog suda BiH, kao i retorika koju je tada koristio jasno su govorile u prilog zagovaranju daljim podelama u BiH i stvaranju novih problema”, smatra američka ambasadorka.
Rekla je da je ovo pojedinačna sankcija, dodajući da SAD podržavaju građane Republike Srpske i izrazila nadu da će im ovaj korak pomoći da napreduju na putu da poboljšaju privredu i da se otvore nova radna mesta.
Najavila da će SAD nastaviti da pružaju pomoć RS-u kroz niz programa u okviru Ambasade SAD, kao i BiH da ostvari ciljeve koje je postavila, a to su evroatlantske integracije.

Ambasadorka, međutim, nije imala informacije da li će neke druge države da postupe isto, ali je posebno naglasila da je ovaj korak koordiniran s najbližim partnerima.

Na pitanje zašto se to događa nekoliko dana prije imenovanja nove američke administracije, Kormakova je ponovila da je uvođenje sankcija proces unutar američke vlade koji zahtijeva pažljivo razmatranje i zato treba vremena, to su ozbiljni koraci koji se ne preduzimaju olako.

Ured za kontrolu imovine stranaca pod Ministarstvom trezora, u konsultacijama sa Stejt Departmentom, zvanično je definisao status Milorada Dodika, predsednika Republike Srpske, u skladu s Izvršnom uredbom (E.O.) 13304, koju je 28.5.2003. potpisao predsjednik Džordž  V. Buš.

E.O. 13304 odobrava sankcije protiv, između ostalog, osoba za koje je utvrđeno da su aktivno opstruirale ili predstavljaju značajnu opasnost u vezi s aktivnom opstrukcijom sprovođenja Dejtonskog sporazuma – citat je iz saopćenja.

Kao rezultat današnjih sankcija, svaki deo imovine ili interes za imovinu Milorada Dodika, a koja je u posedu ili pod kontrolom osoba iz SAD ili koja se nalazi unutar SAD-a, mora biti blokiran. Pored toga, generalno su zabranjene transakcije državljana SAD koje uključuju Dodika.

Milorad Dodik se usprotivio Ustavnom sudu BiH i prekršio zakon te predstavlja značajnu prijetnju u vezi s sprečavanjem sprovođenja Dejtonskog sporazuma. Ova mera pokazuje čvrsto opredjeljenje SAD-a za Dejtonski sporazum, suverenitet i teritorijalni integritet BiH i kontinuiranu evropsku integraciju. (Agencije)