Istorijski Muzej: krao eksponate umesto da ih čuva

Istorijski Muzej: krao eksponate umesto da ih čuva

17/01/2017 Off By

POLICIJA je u Beogradu rasvetlila tešku krađu iz Muzeja istorije Jugoslavije, koja je izvršena krajem prošle godine i uhapsili I.M. (1979), zbog postojanja osnova sumnje da je počinio ovo krivično delo.
Osumnjičeni I.M. je kao radnik obezbeđenja Muzeja bio upravo zadužen za čuvanje eksponata izloženih u okviru zbirke Pokloni i lični predmeti Josipa Broza Tita. Sumnja se da je krađe vršio u više navrata, u toku svojih redovnih smena, tako što je podesne predmete koje je sam pravio zavlačio u izložbene vitrine kako bi privukao eksponate, stavljao ih u džep i po završetku smene iznosio iz muzeja. Na ovaj način ukrao je broševe i igle za kravate od plemenitih metala ukrašene dragim kamenjem, kovani novac iz Rimskog perioda i druge lične stvari Josipa Broza i poklone stranih državnika.
Ove predmete, koji predstavljaju kulturno i istorijsko dobro, osumnjičeni je prodao u više zlatara na području Beograda i tako sebi pribavio više od dva miliona dinara. Deo ukradenih predmeta policija je pronašla i vratila Muzeju.
Osumnjičeni I.M. je, uz krivičnu prijavu, sproveden nadležnom tužilaštvu.