Delo: Vojna retorika Kosova i Srbije – pozorišna predstava!

Delo: Vojna retorika Kosova i Srbije – pozorišna predstava!

17/01/2017 Off By

 

“Ako Evropska unija (EU) bude i dalje umirala na rate, njen raspad neće početi u centrima moći, nego na njenoj periferiji”, piše Delo i dodaje da bi Brisel morao pravovremeno reagovati i umiriti strasti, kako se kasnije ne bi opet pitao kako je došlo do tako opasne krize


 

SLOVENAČKI dnevnik Delo piše da je incident sa vozom koji je iz Beograda krenuo u Mitrovicu pokazao koliko su krhki mir i stabilnost na Balkanu.

Navodi se i da je mir u Evropi rezultat bolnih kompromisa. List ipak ocjenjuje da je vojna retorika Kosova i Srbije povodom slučaja voza bila pozorišna predstava i da, “iako se radi o zamrznutom konfliktu”, “nasilje između dve države nije vjerovatno”.

“Ako Evropska unija (EU) bude i dalje umirala na rate, njen raspad neće početi u centrima moći, nego na njenoj periferiji”, piše list i dodaje da bi Brisel morao pravovremeno reagovati i umiriti strasti, kako se kasnije ne bi opet pitao kako je došlo do tako opasne krize. Činjenica je, navodi list, da će Srbija još nastojati da vrati Kosovo u svoje granice, uprkos proglašenju nezavisnosti, prisustvu mirovnih misija saveza Nato i EU i finansijskim injekcijama u iznosima koji dostižu milijarde evra.(Agencije)