Novinarska i medijska zajednica pruža punu podršku redakciji NIN-a

Novinarska i medijska zajednica pruža punu podršku redakciji NIN-a

06/01/2017 Off By

Obaveza da državni funkcioneri trpe javnu kritiku nije propisana sa ciljem da se ograniči njihov rad, već da se proširi prostor za slobodu javne reči i javni dijalog. Presuda Višeg suda u Beogradu predstavlja zabrinjavajuću poruku medijima šta može da im se dogodi ako negativno pišu o državnim funkcionerima


NOVINARSKA i medijska zajednica pruža punu podršku redakciji NIN-a u osporavanju prvostepene presude Višeg suda u Beogradu, koji je odlučio da je NIN povredio ugled i čast ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića objavljivanjem teksta “Nebojša Stefanović: Glavni fantom iz Savamale” u junu ove godine, i odredio da NIN isplati ministru na ime nematerijalne štete 300,000 dinara, kao i troškove postupka.
Obaveza da državni funkcioneri trpe javnu kritiku nije propisana sa ciljem da se ograniči njihov rad, već da se proširi prostor za slobodu javne reči i javni dijalog. Presuda Višeg suda u Beogradu predstavlja zabrinjavajuću poruku medijima šta može da im se dogodi ako negativno pišu o državnim funkcionerima.
Zaprepašćeni smo tvrdnjom sudije Slobodana Keranovića da novinarski stav o političkoj odgovornosti jednog ministra u Vladi Srbije spada u “nedopuštene”, “neistinite” i “nedozvoljene informacije”.
Zabrinuti smo za slobodu izražavanja u Srbiji ako se oštra kritika rada ministra, obrazložena u rečenicama u kojim novinarka Sandra Petrušić pravi jasnu razliku između izričitih tvrdnji i pretpostavki, na sudu proglašava za “nedozvoljenu informaciju”.
Kako novinaru može biti “nedozvoljeno” ono što mu je posao: da prikuplja informacije i da na osnovu prikupljene građe sugeriše moguće zaključke?
Smatramo veoma zbunjujućim i kontradiktornim to što sudija Keranović u presudi priznaje da sud “nije mogao, a nije bio ni nadležan da utvrđuje ko su organizatori događaja u Hercegovačkoj ulici”, ali ipak dodaje da je isti sud “svakako utvrdio da su neistinite informacije da je tužilac (odnosno Nebojša Stefanović) bio organizator, učesnik i pomagač” rušenja u Hercegovačkoj ulici.
Veoma smo radoznali kako će se o tako eksplicitnoj prezumpciji nevinosti ministra izjasniti Apelacioni sud koji će o ovoj presudi odlučivati u drugostepenom postupku, po žalbi NIN-a.
Je li tužilaštvo koje vodi istragu obavešteno o izričitom stavu sudije, i hoće li taj stav uticati na istragu?
Razgraničenje između kritičkog stava i činjenične tvrdnje glavno je pitanje ovog spora.
Novinarska i medijska zajednica se nada da će se Apelacioni sud temeljnije od Višeg suda posvetiti ovoj dilemi, koja je jedno od glavnih poprišta bitke za slobodu mišljenja u celom svetu.

Udruženje novinara Srbije
Nezavisno udruženje novinara Srbije
Asocijacija medija
Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Asocijacija nezavisnih elektronskih medija
Poslovno udruženje Lokal pres
“Slavko Ćuruvija” Fondacija