Saopštenje delegacije EU u Srbiji: 166,4 miliona evra za podršku pristupanju Srbije EU

Saopštenje delegacije EU u Srbiji: 166,4 miliona evra za podršku pristupanju Srbije EU

05/01/2017 Off By

Ulagali smo u obnovu Golubačke tvrđave kao i tunela i obilaznice oko ovog zdanja. Zajedno smo obnavljali škole i sistem za odbranu od poplava. EU je najveći izvor podrške Srbiji u rešavanju izazova migracija. Očekujemo da ove godine bude obnovljeno još nekoliko desetina obrazovnih ustanova širom Srbije, da rekonstrukcija Žeželjevog mosta u Novom Sadu bude završena te da srpski poljoprivrednici počnu da koriste fondove EU


 

EU DELEGACIJA EU u Srbiji saopštila je da Evropska unija dodelila dodatnih 166,4 miliona evra za podršku pristupanju Srbije EU koje će Srbija moći da iskoristi u naredne tri do četiri godine. Radi se o bespovratnim sredstvima (a ne o kreditima koji se otplaćuju uz kamatu iz budžeta) koja su izdvojena iz paketa pomoći Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) za 2016.

Šef Delegacije EU u Srbiji, ambasador Majkl Davenport, ovim povodom je izjavio: „Ova nova podrška pokazuje koliko smo ozbiljni u pogledu evropske budućnosti Srbije. Nastavićemo da podržavamo modernizaciju Srbije i donosimo konkretne prednosti građanima.”

Zahvaljujući sredstvima EU, u protekloj godini je podrška pružena velikom broju novih srpskih preduzetnika, dok su raseljene porodice i one pogođene poplavama iz 2014. obeležile slavu i dočekale Novu godinu u svojim domovima. Ulagali smo u obnovu Golubačke tvrđave kao i tunela i obilaznice oko ovog zdanja. Zajedno smo obnavljali škole i sistem za odbranu od poplava. EU je najveći izvor podrške Srbiji u rešavanju izazova migracija. Očekujemo da ove godine bude obnovljeno još nekoliko desetina obrazovnih ustanova širom Srbije, da rekonstrukcija Žeželjevog mosta u Novom Sadu bude završena te da srpski poljoprivrednici počnu da koriste fondove EU.

U saopštenju Delegacije EU navodi se da su ključne oblasti, dogovorene sa Vladom Srbije, u kojima će biti iskorišćeno 166,4 miliona evra su: podsticanje konkurentnosti i inovacija i podršku malim i srednjim preduzećima kroz finansiranje i pružanje savetodavnih usluga; podrška lokalnom razvoju, opštinama, lokalnim preduzećima i investicije u društvenu infrastrukturu; podizanje kvaliteta obrazovanja i veština kao i unapređenje pristupa obrazovanju kao podrške zapošljavanju; finansiranje učešća Srbije u programima EU poput Erazmus+, Horizon 2020, Kreativna Evropa; pružanje podrške razvoju zakonodavnih i institucionalnih kapaciteta, sprovođenju standarda EU i pristupnim pregovorima; pružanje podrške akcionim planovima Srbije u oblasti vladavine prava i osnovnih prava, unapređenju upravljanja granicama i kontrole migracija te suzbijanju prekograničnog kriminala.

Sa više od tri milijarde evra bespovratne pomoći od 2001. i planiranih milijardu evra u naredne četiri godine, EU je daleko najveći partner Srbije.(Press EU)