Nenad Čanak: Ivica Dačić je primer modernog kvislinga

Nenad Čanak: Ivica Dačić je primer modernog kvislinga

05/01/2017 Off By

Nakon 2000. i okretanja leđa, do tada neprikosnovenom šefu, Miloševiću, Dačić postaje „šampion“ tranzicije. Na različite načine učestvuje u svim petooktobarskim vladama od 2004. Njegova tranziciona režimska aktivnost praćena je brojnim aferama od „kofera“ do „banane“


 

PREDSEDNIK LSV Nenad Čanak u svom obraćanju medijima navodi „da  nisu tragični i veoma štetni po javni interes Srbije, poslednji provokatorski i huškački istupi Ivice Dačića mogli bi se svrstati u neprimerene novogodišnje šale. Međutim, teške uvrede na račun susednih država ponovo uvode čitav region u stanje ratne psihoze“.

Čanak dalje navodi da Ivici Dačiću ratno huškanje i izazivanje sukoba, koje posle prati sa bezbedne udaljenosti, ne bi bilo prvi put:

„U vreme sukoba 90-ih, Ivica Dačić je bio portparol režima koji je ratove poveo i finansirao. Ne samo da se od politike zločina nije ograđivao, već je na najbrutalniji način tu politiku zastupao, branio i pomovisao. Nije preterano reći da je u to vreme Ivica Dačić bio portparol zločinaca i zločina. Nakon 2000. i okretanja leđa, do tada neprikosnovenom šefu, Miloševiću, Dačić postaje „šampion“ tranzicije. Na različite načine učestvuje u svim petooktobarskim vladama od 2004. Njegova tranziciona režimska aktivnost praćena je brojnim aferama od „kofera“ do „banane“.

Danas Ivica Dačić, osim što provodi vreme na slobodi zbog nedostatka dokaza ili političke volje za procesuiranjem, predstavlja i zaštitnika interesa jedne strane države. I, verovatno, u njeno ime, jer to nije interes Srbije, ponovo našu zemlju zavađa sa gotovo svim susedima. Ne krijući previše da su mu bliži interesi režima u Kremlju, nego javni interes građana Srbije, Ivica Dačić je primer modernog kvislinga koji bez stida promoviše tuđe interese i još ih predstavlja kao patriotizam.

Liga socijaldemokrata Vojvodine, kao dosledna antifašistička i antiratna stranka, borila se i boriće se protiv svih nacionalizama i svih ratnih huškača i podstrekača sukoba.

Da je u Srbiji bila sprovedena lustracija, za koju se LSV najdoslednije zalagala, danas ne bismo došli u situaciju da nas Miloševićevi portparoli zločina ponovo svađaju sa susedima i huškaju na nove sukobe.

Zbog svega toga, Liga socijaldemokrata Vojvodine očekuje što skoriju smenu Ivice Dačića koji je izgubio i poslednje ostatke kredibiliteta da u bilo čije ime razgovara sa našim i evropskim okruženjem.

Niko pristojan u svetu sa njim više ne želi da razgovara, pa ne vidimo kako bi on dalje mogao da vrši svoju dužnost minista spoljnih poslova.

Takođe, pozivamo još jednom na usvajanje Zakona o lustraciji, a ako ne po tom, očekujemo da Ivica Dačić odgovara po Krivičnom zakoniku Srbije, zbog svega što je u prošlosti radio, i pre i posle 2000. Uvereni smo da dokaza još uvek ima dovoljno, navodi lider LSV Nenad Čanak.(Press LSV)