Najbolja hrana za jetru

Najbolja hrana za jetru

03/01/2017 Off By

 

POŠTO jetra radi najveći deo posla, a sve u svrhu očuvanja zdravlja čoveka, dobro je da se zna na koje joj sve načine možete pomoći da i dalje nastavi s važnim poslom


 

Potrebno je da počnete sa zdravim životnim navikama koje uključuju zdrave i hranjive namirnice s velikim brojem vrednih sastojaka, koji će doprineti boljem radu jetre. Kako jetra nije povezana sa živcima, kada je bolesna to se neće osetiti preko boli jer je bolesnu jetru teško otkriti, piše Rejting.

Dobra je vest što se može obnoviti, ali samo ako se na vreme krene s pozitivnim promenama u životu.

Koja je hrana najbolja za jetru? Na popisu se nalazi kupus, zdrava i važna namirnica koja ne samo što ojačava imunitet nego deluje i na enzime jetre koji pomažu da se ubrza i regulira njen rad. Kupus nije jedina namirnica s kojom si možete pomoći. Popis je zaista dugačak i na njemu se nalazi za svakoga ponešto. Želite li da stimulišete rad jetre i da poboljšate njenu ulogu, potrebno je prehranu da obogatite hranom koja u sebi ima dovoljno beta karotena i flavonoida baš kao što su mrkva i cikla. Beli luk je isto tako koristan jer pomaže da se proizvede stvaranje enzima koji su važni za proces čišćenja organizma od svih štetnih sastojaka. Luk nije jedini antioksidans koji će pomoći boljem radu jetre, tu je i nezaobilazni đumbir koji pomaže da se ubrza metabolizam i izbace loše masnoće iz organizma. Hrana koja je najbolja za jetru podrazumeva namirnice kao što su kelj, špinat, blitva. Sve su pune klorofila i izbacuju otrov iz organizma. Ne treba zaboraviti na ananas, mentu, zeleni čaj i citruse bogate C vitaminom. Važno je pronaći način kako poboljšati proces detoksifikacije, a to je moguće uz već spomenute namirnice. Neka postanu deo vaše svakodnevne prehrane u kojoj ćete uživati u brojnim ukusnim jelima, a koja neće biti samo najboljeg ukusa nego će ujedno pomoći u zaštiti vašeg organizma.