Makedonija: Posle ponavljanja izbora – VMRO i SDSM opet proglasili pobedu

Makedonija: Posle ponavljanja izbora – VMRO i SDSM opet proglasili pobedu

26/12/2016 Off By

 

Ponovljeni uzbori na glasačkom mestu 2011 u Tearcu su prošli mirno, SDSM je dobio 245 glasova, stotinjak više od VMRO DPMNE, što nije bilo dovoljno da se promijeni odnos mandata u korist te stranke


 

DRŽAVNA izborna komisija (DIK) Makedonije objavila je večeras da posle ponovljenog glasanja u tetovskom selu Tearci nije došlo do promene izbornih rezultata na vanrednim parlamentarnim izborima.

Prema preliminarnim rezultatima, najviše mandata je dobila je VMRO DPMNE Nikole Gruevskog – 51. Sledi Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) sa 49 mandata, dok su četiri liste albanskih stranaka u Makedoniji osvojile ukupno 20 mandata.

Ponovljeni uzbori na glasačkom mestu 2011 u Tearcu su prošli mirno, SDSM je dobio 245 glasova, stotinjak više od VMRO DPMNE, što nije bilo dovoljno da se promijeni odnos mandata u korist te stranke.

Nakon zaveršetka glasanja, dve najveće suprotstavljene partije, VMRO DPMNE i SDSM, objavile su da će fomirati vladu.

Portparol SDSM Petre Šilegov je, nakon zatvaranja biračkog mesta, rekao da rezultati današnjeg glasanja ne menjaju ništa i da će SDSM formirati novu vladu, koja će da uvede demokratiju u Makedoniji.

“Ovo je bilo  simbolično glasanje. Građani Tearca su, kao i svi glasači u Makedoniji glasali za promene i bolju budućnost, bez obzira na pritiske koji su bili prisutni”, rekao je Šilegov u Tearcu.

Nakon što su se pojavili nezvanični rezultati glasanja u Tearcu, pobjedu je proglasio i VMRO DPMNE Nikole Gruevskog, ističuči da su za tu stranku izbori završeni od 11. decembra.

“Kao pobednici izbora ostajemo posvećeni idućim koracima oko formiranja nove vlade”, saopštila je stranka bivšeg premijera Nikole Gruevskog, koji namerava da formira novu vladu.

Nijedna od dve naveće stranke ne može sama da formira vladu, za šta je potreban najmanje 61 poslanik u parlamentu koji ima 120 mesta, te računaju na koalicije s partijama Albanaca u Makedoniji, koje vode računa o stavovima SAD.

Albanska Demokratska unija za integraciju (DUI), koja je posljednjih osam godina bila u koaliciji sa VMRO DPMNE, ima 10 mandata, Pokret Besa pet, Alijansa za Albance tri, a Demokratska partija Albanaca dva.

Pokušaj lidera DUI Alija Ahmetija da juče okupi albanske stranke da se dogovore oko zajedničkog nastupa u pregovorima o novoj vladi nije uspeo, jer je došao samo lider Alijase za Albance Zijadin Sela.

Na sastanak niesu došli predstavnici DPA i Pokreta Besa, koja je Ahmetiju odgovorila da ne želi da pravi koalicije sa partijama koje nisu uradile ništa za Albance i koje su kriminalne i korumpirane. (Agencije)