LSV: Seksualno obrazovanje u škole, a ne zabrana abortusa!

LSV: Seksualno obrazovanje u škole, a ne zabrana abortusa!

24/12/2016 Off By

 

Pad nataliteta se ne zaustavlja formiranjem Saveta za borbu PROTIV abortusa i najavljenim razgovorima sa sveštenicima, nego populacionom politikom koja se sigurno ne zasniva na zabrani abortusa i određivanja života pojedinki


 

LIGA socijaldemokrata Vojvodine najoštrije osuđuje osnivanje Saveta za borbu protiv abortusa koji najavljuje Slavica Đukić Dejanović, ministarka u Vladi Republike Srbije.

Sam naziv tog tela govori o dubokom nerazumevanju da je abortus izbor žene i njena odluka. Da se on tiče njenog života, zdravlja i stava. Još gore, to je put ka uvođenju zabrane abortusa!

Pad nataliteta se ne zaustavlja formiranjem Saveta za borbu PROTIV abortusa i najavljenim razgovorima sa sveštenicima, nego populacionom politikom koja se sigurno ne zasniva na zabrani abortusa i određivanja života pojedinki.

Da bi se žene u većoj meri odlučivale na potomstvo, moraju najpre da se steknu bolji materijalni i opšti uslovi kako bi buduća deca mogla normalno da odrastaju.

Kada TO država učini, i natalitet će biti veći, a abortusa će biti manje. U međuvremenu, neophodna je edukacija o reproduktivnom zdravlju i kontracepciji.

Činjenica je da se Republika Srbija, koja muku muči sa belom kugom, suočava sa velikim brojem neželjenih trudnoća i abortusa.

Činjenica je i da je Republika Srbija u samom vrhu među zemljama sa velikim brojem maloletničkih trudnoća.

I zato je dobar put ka rešenju tog problema uvođenje Zdravstvenog vaspitanja o reproduktivnom zdravlju, kolokvijalno nazvanog „seksualno obrazovanje“, u osnovnim i srednjim školama i fakultetima.

Podsetiću, taj projekat je u Vojvodini zaživeo i doneo dobre rezultate, zbog čega je prepisivan i u regionu.

Dakle, edukacija DA, ali NE najgrublje kršenje ljudskog prava na izbor svake žene, navodi Maja Sedlarević, članica Predsedništva LSV u pismenoj izjavi medijima.(Press LSV)