Valentin Incko: Dodik prešao crvenu liniju

Valentin Incko: Dodik prešao crvenu liniju

23/12/2016 Off By

 

Prema njegovim riječima “crvena linija” prekoračena je i kada su nedavno Biljana Plavšić, Momčilo Krajišnik i Radovan Karadžić, od strane parlamenta RS, odlikovani


VISOKI predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Incko izjavio je da smatra da je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, kada je riječ o pravosuđu, već prekoračio “crvenu liniju” i “izašao iz državne zajednice”.

U intervjuu bečkom dnevniku Standard, Incko je rekao da secesija prestavlja tu “crvenu liniju”, a da je Dodik nju, kada je reč o pravosuđu, prekoračio.

Podsetio da Dodik nije došao na saslušanje kod državnog tužioca, a da je u slučaju odluke suda BiH da vojnu imovinu u Han Pjesku prepiše Ministarstvu odbrane, Dodik je rekao da to neće dozvoliti, jer se radi o svetoj srpskoj zemlji.

To sve, kada je reč o pravosuđu, predstavlja izlazak iz državne zajednice, smatra Incko.

Prema njegovim riječima “crvena linija” prekoračena je i kada su nedavno Biljana Plavšić, Momčilo Krajišnik i Radovan Karadžić, od strane parlamenta RS, odlikovani.

“To je kao da se priznanja daju Hitleru ili Pol Potu“, kaže on.

Incko je potvrdio da nije mogao da iskoristi “Bonska ovlašćenja” protiv referenduma u RS jer nije imao podršku međunarodne zajednice.

“U primeni nadležnosti nemam stopostotnu podršku. Međutim po pitanju referenduma nijesam želio da slabim Ustavni sud. On je dva puta donio odluku da je referendum nelegalan i ishod nevažeći”, kazao je on.

Incko je rekao da se oseća, ponekad, napušten od strane međunarodne zajednice.

“Radije bih se odrekao svojih primanja da mogu da radim slobodno, nego što dobro zarađujem, a imam vezane ruke. Želio bih rado da nametnem zakon protiv govora mržnje, negiranja genocida i holokausta. Negiranje genocida je kao so na rane ljudi u zemlji, jer su sećanja na rat potpuno sveža”, ukazao je on.

Što se tiče proslave 9. januara u RS, Incko je uveren da će biti velikog slavlja, koje će trajati 24 sata.

“Naravno, neću ići tamo”, rekao je on. Prema njegovim rečima, još prilikom osnivanja RS, “postojala je ideja diskriminacije drugih, to jest onih koji nisu Srbi”.

Na pitanje šta znači za BiH Donald Tramp on je rekao da je njegova teza da se zemlja, na svu sreću, integriše u pravcu EU, ali dezintegriše “kod kuće”.

“Kada je izabran Tramp slavili su Srbi. Navodno mnogi Srbi šalju poklone, porodici Tramp. Međutim ne verujem da će se Tramp lično interesovati za male zemlje. Američka politika će ostati ista. Ima poznatih republikanskih senatora, koji su 10 ili 20 puta bili u Bosni, i koji će paziti da ostane očuvan teritorijalni integritet i suverenitet zemlje”, uveren je on.

Istovremeno, on kaže da je drugi faktor Melanija Knaus, koja je kao tinejdžer doživela napad JNA u Sloveniji i koja će se setiti i na to ko je napao Bosnu.(Agencije)