Laburisti istražuju ministra Džonsona zbog Srbije

Laburisti istražuju ministra Džonsona zbog Srbije

21/12/2016 Off By

 

Laburistička partija kritikovala je šefa britanske diplomatije Borisa Džonsona zbog toga što je zvaničnu posetu Srbiji iskoristio za promociju svoje najnovije knjige o Vinstonu Čerčilu, pozvavši ga da objasni svoj postupak


LABURISTIČKA partija zatražila je pokretanje istrage kako bi se utvrdilo da li je šef britanske diplomatije Boris Džonson prekršio ministarski kod, zbog toga što je zvaničnu posetu Srbiji sredinom novembra, iskoristio za promociju svoje najnovije knjige o Vinstonu Čerčilu.

Ministar laburističke vlade u senci Endrju Gvin pisao je premijeru Terezi Mej, šefu čivilne sluzbe i nadležnima za pitanje etike i požalio se da je Džonson možda prekršio ministarski kod, piše londonski Gardijan.

Gvin je rekao da Džonson treba da odgovori da li je bilo konflikta između njegovih privatnih i javnih interesa.

-Zahtijevam da taj incident bude istražen, kako bi se što pre utvrdilo da li je prekršen ministarski kod”, naveo je on.

kritikovan: Džonson u knižari Prosveta

Laburistička partija kritikovala je šefa britanske diplomatije Borisa Džonsona zbog toga što je zvaničnu posetu Srbiji iskoristio za promociju svoje najnovije knjige o Vinstonu Čerčilu, pozvavši ga da objasni svoj postupak.

U tekstu britanskog dnevnika se podseća da je britanski ministar spoljnih poslova u knjižari u Beogradu, drugog dana posete Srbiji, diskutovao o svojoj knjizi “Čerčilov faktor” i potpisao nekoliko primeraka, uz prisustvo srpskog prevodioca knjige.

Laburistički poslanik Endrju Gvin pozvao je Džonsona da “odmah objasni” zašto je u Srbiji pričao o svojoj knjizi.

“Odgovornost Borisa Džonsona je da vodi Forin ofis, a ne da promoviše prodaju svoje knjige”, istakao je on, dodavši da bi torijevci trebalo da se usredsrede na interese zemlje, ali da ih nažalost više zanimaju sopstveni interesi.

I Tom Brejk, portparol Liberalno-demokratske stranke, rekao je da Džonson ne bi trebalo da “radi nešto drugo tokom posete stranoj zemlji koju finansiraju poreski obveznici”.

Gardijan navodi da su mnogi mediji pisali o Džonsonovoj poseti knjižari u Srbiji, ali ističe da je Forin ofis uoči Džonsonovog dolaska u Srbiju saopštio da “to apsolutno nije promotivni događaj”.

Neimenovani izvor je rekao da su Džonson i njegovi saradnici posebno tražili da knjiga ne bude u prvom planu, i da je ministru bilo neprijatno kada je naišao na takav doček u knjižari.

Isti izvor je naveo da je Džonson razgovarao o knjizi i potpisivao primerke maloj grupi ljudi iz ljubaznosti, ali da nema ni govora o tome da je on pokušao da tokom zvanične posjete “pogura” svoje privatne interese.

U Forin ofisu ukazuju da bi bilo potpuno pogrešno sugerisati kako je Džonson namerno promovisao knjigu.

“Ministar spoljnih poslova je bio pozvan da razgovara o slobodi medija u najstarijoj knjižari u Beogradu. Ta knjižara je odlučila da ga dočeka s nekoliko njegovih knjiga izloženih u prvom planu, dok su ga neki lokalci zamolili da im potpiše knjige”, rekla je portparolka Forin ofisa.

Gardijan navodi da ovo nije prvi put da je knjiga “Čerčilov faktor” upala drugima u oči otkako je Džonson izabran za ministra spoljnih poslova u julu, jer on jedan primerak iste knjige ranije poklonio novozelandskom kolegi Mariju Mekaliju posle diplomatskog sastanka.