1. DECEMBAR

01/12/2014 Off By

<<<1918. – U Beogradu je proglašena Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, s princem Aleksandrom I Karađorđevićem kao regentom i Beogradom kao prestonicom, koja je 1929. dobila ime Jugoslavija. Ujedinjenje jugoslovenskih zemalja omogućila je pobeda srpske vojske u Prvom svetskom ratu i u novu državu su uključene nezavisne predratne srpske države – Srbija (proširena Vardarskom Makedonijom posle balkanskih ratova) i Crna Gora i teritorije u sastavu poražene Austro-Ugarske (Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Dalmacija i Vojvodina, čija je skupština odlučila da Vojvodina prvo uđe u sastav Srbije, a potom u Kraljevinu SHS).


1081. – Rođen je francuski kralj Luj VI (Louis VI) (umro 1137.).
1640. – Portugalija je postala nezavisna od Španije a Žoao (João ) IV je proglašen za kralja Portugalije.
1761. – Rođena je Mari Tiso (Marie Tussaud), osnivač muzeja voštanih figura u Parizu. Ona je prva počela sa izradom figura od voska sa likovima poznatih ljudi u prirodnoj veličini. Danas se takvi muzeji nalaze u mnogim svetskim gradovima.
1825. – Umro je ruski car Aleksandar I (rođ. 1777.)
1835. – Hans Kristian Andersen je objavio svoju prvu knjigu bajki.
1896. – Rođen je Georgij Žukov, ruski general i Maršal Sovjetskog saveza (umro 1974.).
1903. – Prikazan je prvi film of Divljem Zapadu, pod imenom ‘Velika pljačka voza (The Great Train Robbery).
1913. – Američka fabrika automobila, Ford Motor Company, je uvela u proizvodnju prvu pokretnu traku za sklapanje vozila.
1918. – U Beogradu je proglašena Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, s princem Aleksandrom I Karađorđevićem kao regentom i Beogradom kao prestonicom, koja je 1929. dobila ime Jugoslavija. Ujedinjenje jugoslovenskih zemalja omogućila je pobeda srpske vojske u Prvom svetskom ratu i u novu državu su uključene nezavisne predratne srpske države – Srbija (proširena Vardarskom Makedonijom posle balkanskih ratova) i Crna Gora i teritorije u sastavu poražene Austro-Ugarske (Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Dalmacija i Vojvodina, čija je skupština odlučila da Vojvodina prvo uđe u sastav Srbije, a potom u Kraljevinu SHS).
1918. – Island je postao kraljevina, mada je ostao ujedinjen sa Danskom.
1935. – Rođen je Vudi Alen (Woody Allen), američki glumac, režiser i producent jevrejskog porekla, dobitnih nagrade ‘Oskar'1939. – The epic film ‘Gone With The Wind’ was premiered in New York
1945. – Rođena je Bet Midler (Bette Midler), američka filmska glumica i pevačica.
1952. – U Njujorku je objavljena vest o prvoj uspešnoj operaciji promene pola.
1958. – Centralno-afrička Republika je dobila nezavisnost od Francuske.
1959. – Hladni rat: Potpisan je ‘Antarktički sporazum’, kojim je kopnena teritorija oko južnog pola, Antarktik, proglašena za naučni rezervat i svaka vojna aktivnost na tom kontinentu je zabranjena.
1973. – Pacifička ostrva Papua Nova Gvineja (Papua New Guinea) su dobila nezavisnost od australije.
1981. – Avion DC-9 kompanije Inex Adria Aviopromet iz Ljubljane je u magli udario u planinu na ostrvu Korzika u Sredozemnom moru, i svih 178 putnika i članova posade su poginuli. To je jedna od najvećih nesreća u jugoslovenskom putničkom vazduhoplovstvu.
1982. – Na univerzitetu Juta (Savezna država Utah, SAD) pacijent Barni Klark (Barney Clark) je tokom operacije na srcu dobio prvo trajno veštačko srce umesto presađivanja srca od drugog čoveka.
1988. – Benazir Buto (Bhutto) je izabrana za premijera Pakistana.
1990. – Francuska i engleska tunelska ekipa koje su kopale tunel ispod kanala Lamanš, su se srele na sredini rastojanja, ispod mora, na dubini od 40 metara ispod morskog dna. Time su spojena dva nezavisna tunela koji su odvojeno kopani sa obe strane, iz Engleske i iz Francuske. To je bio veliki građevinski uspeh.
1991. – Na referendumu u Ukrajini, glasači su velikom većinom odlučili da se Ukrajina izdvoji u nezavisnu državu od Sovjetskog saveza.<


NA DANAŠNI DAN

.

30. NOVEMBAR

milos-crnjanski

<<1977. – Umro je srpski i jugoslovenski pisac Miloš Crnjanski, jedan od prvaka moderne srpske proze posle Prvog svetskog rata, urednik prvog modernističkog časopisa “Dan” (1919), autor poetskog romana “Seobe”. Njegovo delo “Roman o Londonu” smatra se prvim velikim kosmopolitskim romanom u srpskoj književnosti.

 

 

29. NOVEMBAR

Josip-Broz-na-Drugom

<<<1943. – Na drugom zasedanju Antifašističkog veća narodnog oslobođenja Jugoslavije u Jajcu, to Veće je konstituisano kao vrhovno zakonodavno i izvršno predstavničko telo i ustanovljen je Nacionalni komitet oslobođenja Jugoslavije. Doneta je odluka o federativnom uređenju države, a kraljevskoj vladi u izbeglištvu zabranjen je povratak u zemlju.

 

 

28. NOVEMBAR

đura2811

<<<1878. – Umro je Đura Jakšić, najveći liričar srpskog romantizma i jedan od najdarovitijih slikara 19. veka. Pored poezije, koja je najvrednija u njegovom književnom opusu, pisao je pripovetke i herojske poeme (“Na Liparu”, “Ponoć”, “Padajte braćo”, “Otadžbina”, “Seoba Srbalja” “Stanoje Glavaš”).

27. NOVEMBAR

nobel

<<<1895. – U Švedsko-norveškom klubu u Parizu, pronalazač ekspoloziva, Alfred Nobel, je potpisao svoj testament kojim je ostavio svoju imovinu i značajna novčana sredstva, u cilju osnivanja fonda za dodelu godišnje nagrade za naučna otkrića, koja se po njemu zove Nobelova nagrada