Aleksandar Vučić o (najnovijim) odnosima sa Hrvatskom

Aleksandar Vučić o (najnovijim) odnosima sa Hrvatskom

14/12/2016 Off By

 

„Lekciju od onih koji tvrde da su partizani bili teroristi, a ustaše priznata vojska na strani pravde i istine ne primamo, te lekcije u Srbiji nisu i nikada neće moći da prođu. Lekcije koje nam drže oni koji se plaše naših čokoladica preziremo, lekcije onih koji za rezultate na PISA testovima optužuju manjine odbacujemo, lekcije onih koji teroristima dižu spomenike gde god stignu, lepe ustaške pozdrave, najgore nacističke pozdrave, doživljavamo ne kao vrednost, već ozbiljan poremećaj i kompleks”, naglasio je Vučić i dodao  da „nemamo nameru da slušamo bilo kakvo predavanje od onih koji govore da cela istorija počinje i završava se floskulom o velikosrpskoj agresiji, rekao je premijer na konferenciji za medije posle neusvajanja Poglavlja 26 zbog protivljenja Hrvatske


Ranka Čičak

ALEKSANDAR VUČIĆ na konferenciji za medije posle  povratka iz Brisela, rekao da Srbiju niko neće gaziti i ponižavati, a da Srbija nikoga ne mrzi, ne želi sukobe, sa svima hoće da razgovara, bude marljivija i pronalazi kompromise:

-Posebno nećemo dozvoliti da nam lekcije drži zemlja kao Hrvatska, koja predstavlja “falsifikat originala”, odnosno falsifikat Evrope i evropskih vrednosti. Nećemo biti ni oni koje će bilo ko, bilo kada, na bilo koji način da ponižava. Srbiju nikada nećete moći da gazite, ni da zgazite, ni da ponižavate. To je tablica naših vrednosti, sa time smo ušli u pregovore, sa time ćemo izaći, nadam se kao član Evropske unije, a ako ne onda kao moderna država.

Vučić je dalje rekao da  nije napustio dijalog, nije zaustavio proces pridruživanja, nije se odrekao želje da se sve uskladi sa EU: „Pokazao sam našu tablicu vrednosti čvrsto i ponosno stao iza nje. Zato sam i izabran, da ne dozvolim njeno unižavanje”, rekao je premijer.

Poručio je da Srbiji  niko drugi neće držati lekcije i neće učiti šta je pogrešno, niti kažnjavati, naročito ne oni koji su tako daleko od toga da ikada tu lekciju nauče:

„Lekciju od onih koji tvrde da su partizani bili teroristi, a ustaše priznata vojska na strani pravde i istine ne primamo, te lekcije u Srbiji nisu i nikada neće moći da prođu. Lekcije koje nam drže oni koji se plaše naših čokoladica preziremo, lekcije onih koji za rezultate na PISA testovima optužuju manjine odbacujemo, lekcije onih koji teroristima dižu spomenike gde god stignu, lepe ustaške pozdrave, najgore nacističke pozdrave, doživljavamo ne kao vrednost, već ozbiljan poremećaj i kompleks”, naglasio je Vučić i dodao  da „nemamo nameru da slušamo bilo kakvo predavanje od onih koji govore da cela istorija počinje i završava se floskulom o velikosrpskoj agresiji, kazao je on.

Poručio je da takvi treba da krenu ponovo u školu i saznaju kako su postali deo zajedničku nekadašnje države, i koliko krvi su prolili za onu fašističku koju su zatim stvorili i na kraju kako se ta agresija o kojoj toliko govore završila – sa više od 250. 000 proteranih Srba sa sopstvenih ognjišta:

„Neko nam sada priča da nismo platili cenu..Valjda bi trebalo da i ono malo preostalih Srba da proteraju ili da im se ne znam sta dogodi. Više da plaćamo te cene nećemo. Nama niko nije platio cenu za više od 500.000 ubijenih Srba u Jasenovcu i drugim mestima širom NDH. Nećemo ni tražiti da nam plate, ali ni dozvoliti da nas oni koji danas usred Evrope veličaju ustaške pozdrave, zastave i teroriste ponižavaju, zato što to nije Evropa, već njena imitacija i loša kopija u kojoj nema vrednosti na kojima bi Evropa trebalo da počiva“.

Osvrčući se na otvaranju poglavlja u Briselu i njegov  demonstrativni povratak rekao je da je napustio Brisel, jer nema „suvislog, logičnog i opravdanog razloga za to što nije otvoreno i poglavlje 26“.

Zbog toga je, dodao je, napustio Brisel, ali, kako je rekao, nije naopustio proces pregovora ni želju da se zemlja pridruži zajednici uređenih država.

“Nikakav razlog nisam dobio šta to Srbija nije uradila. Odgovora nema, tišina… Kako i da bude kad 27 zemlja podržava, a samo jedna ne podržava. Kako da kažem nešto protiv 27 članica ili kako da kažem da je jedna članica pametnija od tih 27”, upitao je Vučić.

Na pitanje  da prokomentariše izjavu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da su još neke zemlje bile protiv otvaranja Poglčavlja 26, odgovorio je da je to bila samo Hrvatska, a da je bilo nekih pitanja koja je ranije postavljala Bugarska, ali da su ona rešena.

“Hrvati su bili sami u tome, ali vidite da se nisam zbog toga nasekirao, Jer, ova je godina bila godina u kojoj smo imali gotovo najbolje rezultate u ekonomiji od svih zemalja u regionu i u tome ćemo ubuduće da se takmičimo. To nas interesuje”, rekao je premijer

Odgovarajući na pitanje novinara kako možemo da govorimo o civilizovanom društvu ako se skoro svaki dan potencijalni predsednički kandidati ponižavaju u medijima, Vučić je rekao da drugi mogu da pokušaju da ponize nekoga, ali da poniženje čovek čini samo sebi samom.

“Vi vašim odnosom pokazujete da li ste to učinili ili ne”, rekao je Vučić.

Kada je reč o negativnoj kampanji, premijer je rekao da je užasno mučno kada neko svakoga dana izgovara najstrašnije stvari protiv onoga ko misli drugačije i da je užasno mučno slušati i čitati šta se sve objavljuje protiv onih koji su podržali aktuelnu vlast, poput Gorana Bregovića, Nenada Lalatovića, Davora Štefaneka…

Govorio je i o položaju Hrvata u Srbiji „Država je 2016.godine uložila oko 33 miliona dinara u knjige i časopise na hrvatskom jeziku, oko 19 miliona dinara za asfaltiranje ulica i to je sve učinila kako bi se Hrvati u Srbiji osećali mnogo bolje nego ranije, rekao je predsednik Vlade i otkrio da je u “Hrvatsku riječ” Srbija mesečno ove godine ulagala po 2.389.500 dinara, odnosno ukupno 28.674.000 na godišnjem nivou. Za časopis za decu “Hrtko” uloženo je 2. 268.000 dinara, za časops za decu “Kužiš” 1.728.000 dinara, za opis knjige “Dnevnik jedne cure jednog dečaka” 250.000, što je, kako je rekao premijer, ukupno 32.920.000 dinara za 2016. godinu.

“To je više od onoga što su tražili”, rekao je dodavši  da su predstavnici hrvatske nacionalne manjine tražili i asfaltiranje ulica i da je to učinjeno.

“Završene su ulice Nikole Tesle i 24. nova, za šta je ukupna vrednost bila 19,3 miliona što smo promptno završili. Sada radimo na kući Bana Jelačića”, rekao je Vučić.

Citirao je izjavu lidera hrvatske nacionalne manjine Tomislava Žigmanova koji je, kako je rekao da je najveći pomak upravo ostvaren u rešavanju pitanja udžbenika za nastavu na Hrvatskom.

“Za ovu školsku godinu objavljeni su za uzrast od prvog do osmog razreda, a potpisani su ugovori za srednju školu i ostaje rešavanje udženika za nastavu na Hrvatskom, prema modelu C, to jest objavljivanje udžbenika za predmet Hrvatski jezik sa elementima nacionalne kulture”, citirao je Vučić Žigmanova. Objasnio je da je Žigmanov rekao kako je proširen pola sata na jedan sat radijski program na hrvatskom na RTV Vojvodina, da nije rešeno pitanje finansiranja trosatnog programa Radio Subotice, ali da je otvoreno niže odeljenje muzičke škole iz Apatina u Sonti.

Odgovarajući na pitanje da li je čuo za zahteve EU da se zatvori Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu ako Srbija želi da postane njena članica, kao što tvrdi ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, istakao da nije čuo takav zahtev od ljudi iz Brisela: „Moguće je da je Sergej čuo to na nekom drugom mestu. Od mene to nisu tražili“, rekao m je i naglasio da o tome odlučuje samo Vlada Srbije, a ne Brisel, Moskva ili Vašington.

Podsetio je da je taj Centar pomagao kada smo imali probleme sa poplavama i sušom, i da nije od onih koji bi gonio nekog ko nam pomaže u nagorim situacijama.