BSEC: Dogovorena  bolja   saradnja

BSEC: Dogovorena bolja saradnja

14/12/2016 Off By

 

Ova organizacija okuplja 12 zemalja. Srbija je najmlađi član. Sledeći predsedavajući je Turska. Sledeće godine se obeležava 25 godina postojanja organizacije.  Mislim da bi ubuduće malo više  trebalo voditi računa o zajednički interesima zemalja članica


Ranka Čičak

NA konferenciji  Saveta ministara spoljnih poslova  Organizacije za  crnomorsku ekonomsku saradnju danas  je u Beogradu  šestomesečno  predsedavanje  ovom organizacijom od Srbije preuzela Turska.

Srpski ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović potpisao je sporazum vlada država Crnomorsko ekonomske saradnje o  pomoći u vanrednim  situacijama, prirodnm  katastrofama i onima koje je izazvao čovek.

Ministar Ivica Dačić  ocenio je ovu Konferenciju uspešnom. On je novinarima  rekao  da ova organizacija, iako se bavi ekonomskim pitanjima, ne može da izbegne  i politička, jer ih nameće život. Pa se našalio:

-Mi smo danas  doneli  odluku da  prihvatimo donaciju  Vlade Ruske federacije da donira  našoj organizaciji milion dolara. A mogli  smo i da je ne donesemo, jer ne  postoji politička saglasnost. Da nismo prihvatili, novac bi se vratio u ruski budžet. Ja sam u ime  Srbije rekao da, ako neko neće da uzme,  novac uzimamo mi. Eto, i takve teme mogu biti opterećene politikom. Ova organizacija okuplja 12 zemalja. Srbija je najmlađi član. Sledeći predsedavajući je Turska. Sledeće godine se obeležava 25 godina postojanja organizacije.  Mislim da bi ubuduće malo više  trebalo voditi računa o zajednički interesima zemalja članica.

Dačić  je zadovoljan što su prisustvovali današnjoj sednici i predstavnici Rumunije i Moldavije. Turski ministar nije mogao da dođe zbog  terorističkih neprijatnosti u svojoj zemlji, pa  ga je  prisustvovao njegov zamenik.

Šef ruske diplomatije, Sergej  Lavrov  naglasio je  želju svoje zemlje da saradnja jača u svim domenima privrede i trgovine.

AHMET  ILDIZ, zamenik ministra spoljnih poslova Turske, koja  je jedan od osnivača Organizacije za  crnomorsku ekonomsku saradnju BSEC  kaže da  su potrebni regIonalni projekti, kako bi se  bolje sarađivalo u izgradnji železnica, puteva, aerodroma.

Majkl Hristides, generalni sekretar  BSEC  ponosan je što je ova organizacija mehanizam poverenja i što je opstala punih 25 godina.

Na pitanja novinara dali je  korisno nastaviti sa SAD pregovore o Alepu i da li je o tome  Rusija razgovarala s Turskom, Sergej  Lavrov kaže:

-Već smo umorni da pričamo o Alepu. Rusi smatraju da rat treba obustaviti odmah. Sve je već moglo da se završi. Optužuju nas da ne dozvoljavamo UN da dopremi  humanitarnu pomoć. To nije istina. Nadaju se da im saradnja s teroristima  može pomoći da promene vlast u Siriji. A rezultat njihovog delovanja je i  Alkaida  i  Islamska država.