Izbori u Makedoniji: svi su proglasili – pobedu

Izbori u Makedoniji: svi su proglasili – pobedu

12/12/2016 Off By

 

 

VLADAJUĆA VMRO-DPMNE proglasio je u nedjelju navečer pobjedu na vanrednim parlamentarnim izborima u Makedoniji, a iz štaba opozicione SDSM tvrde da su dve rivalske stranke u poziciji fifty-fifty, odnosno da obe imaju osvojen po 51 mandat.

Portparol Ivo Koteski je u štabu VMRO-DPMNE rekao da je to 10. pobeda te stranke.

“Pobedili smo sa 10:0. Danas se dogodila 10. put po redu pobeda VMRO-DPMNE”, rekao je Koteski i naveo da je razlika u glasovima 20.000.

VMRO-DPMNE je koalicija koju čine 25 stranaka, a Koteski kaže da se ta stranka nije borila samo protiv SDSM, već i protiv drugih jakih protivnika.

“Ostali smo na nogama nakon rušenja vlade. Razlika je velika, a bit će još veća”, rekao je on.

Po njegovim rečima, za 71 godinu SDSM pobedio je samo jedanput 2002. s lažnim obećanjima koja su tada davali.

“Velika zahvalnosti svim koalicionim partnerima koji su nas podržali. Zahvalnost građanima i svim etničkim zajednicama i multietničkoj koaliciji Za bolju Makedoniju. Hvala Turcima, Srbima Bošnjacima, Vlasima i svima ostalima…Zahvalni smo i Albanci koji su glasali za nas”, rekao je Koteski, ali je dodao da je ta stranka imala najmanju podršku u opštinama u kojima je većinsko albansko stanovništvo.

Prethodno SDSM je proglasio pobedu u svim većim gradovima Makedonije, javljaju agencije.
Ovo su četvrti vanredni parlamentarni izbori u posljednjih osam godina, a na izbore je izašlo više od 66 posto građana.

Prema podacima Državne izborne komisije, posle prebrojanih 303.365 glasova, VMRO DPMNE je osvojila 125.300, a SDSM 110.509.