PISMO ČLANOVA INICIJATIVE «NE DA(VI)MO BEOGRAD

30/11/2014 Off By

PISMO⇒ U dopisu koji smo dobili navedeno je da su podneli ostavke zbog odsustva bilo kakve zakonske, stručne i kolegijalne procedure i naveli primere koji otvaraju ozbiljne sumnje u zakonitost rada Društva urbanista Beogradaurbanizam

INICIJATIVA “Ne da(vi)mo Beograd” pozdravlja odluku članova predsedništva Društva urbanista Beograda koji su pre nekoliko dana jednoglasno podneli ostavke zbog kršenja procedura u radu udruženja, a povodom organizacije “Salona urbanizma” i pritisaka u vezi projekta “Beograd na vodi”.
U dopisu koji smo dobili navedeno je da su podneli ostavke zbog odsustva bilo kakve zakonske, stručne i kolegijalne procedure i naveli primere koji otvaraju ozbiljne sumnje u zakonitost rada Društva urbanista Beograda.
„Nesačinjavanje / nedistribuiranje zapisnika sa sednica, prisustvo osoba koje nisu članovi niti predsedništva niti Društva urbanista Beograda, na sastancima predsedništva, izostanak stručnog dijaloga, kao i sistemskog donošenja odluka, samo su neke od elementarnih radnji, sa kojima / protiv kojih nažalost, svojim prisustvom i radom nismo mogli da se izborimo. Nedavno održana strukovna manifestacija ‘Salon urbanizma’ na vrlo jasan način pokazala je da se za odluke Društva urbanista, koje su predstavljene javnosti, samo Predsedništvo nije opredeljivalo. Ne ulazeći u kvalitet takvih odluka, svesni smo činjenice da se način na koji se one donose, bez bilo kakve mogućnosti uticaja članova Predsedništva, koji su posredno bili u organizaciji samog Salona, ne može svrstati niti u kolegijalni niti u onaj koji je zahtevan Statutom DUB-a“, zaključili su u pismu ostavke.
Inicijativa “Ne da(vi)mo Beograd” podseća da je na pomenutom Salonu urbanizma protestom pokušala da skrene pažnju javnosti da se ta manifestacija koristi za davanje legitimiteta projektu “Beograd na vodi” uprkos tome sto se on sprovodi uz – kršenje zakona, pravnih procedura i elementarne poslovne i strukovne etike.
Prostorni plan područja posebne namene za projekat “Beograd na vodi” na tom salonu dobio je čak četiri nagrade u vreme dok je Plan, na koji je stiglo nekoliko hiljada primedbi građana i institucija, bio još uvek u proceduri javne rasprave. Nagrađen je plan koji, u svom tekstualnom delu, eksplicitno predviđa procese slamizacije, stvaranje saobraćajnog kolapsa, ne obrazlaže ekonomsku opravdanost projekta, dok naglašava neizvesnost povraćaja sredstava uloženog u njega.
Dodatno licemerje i ogledalo nivoa upornosti u obezvređivanju institucija i struke, predstavlja i činjenica da je jedna od četiri nagrade dodeljena preduzeću “Belgrade waterfront doo”, uprkos tome što ono – ne postoji! Valjda se htelo dodatno prići investitoru pa makar to značilo da se preimenuje javno predzeće “Beograd na vodi doo”.
Zato smatramo da je dužnost svakog stručnjaka da preispita svoje učešće u ovom projektu. Pozdravljamo odluku predsedništve Društva urbanista Beograda kao jedinu ispravnu i pozivamo i druge stručnjake i strukovna udruženja da progovore o pritiscima na struku i načinu i posledicama planiranja “Beograda na vodi” i grada uopšte.<


DOGAĐAJI

kontrolaMINISTAR NEBOJŠA STEFANOVIĆ KONTROLIŠE SAOBRAĆAJ

MUP: ⇒ Tokom noćašnje pojačane kontrole saobraćajne policije u Beogradu je isključeno ukupno 243 lica pod dejstvom alkohola

 

 

studenti2911SAOPŠTENJE SAMOORGANIZOVANOG STUDENTSKOG POKRET 2014: NEMA NASILJA

PROTEST ⇒ Studenti koji blokiraju nastavu nikada nisu ispoljili nasilne tendencije. Na predavanju na koje Dekan aludira, a

 

 

DUS_1194HUMAN GEST DESIMIRA JAŠAREVIĆA

VOJSKA SRBIJE ⇒ Prema rečima predstavnika porodice Jašarević, čiji članovi već dugo godina žive i rade u Holandiji,