Dveri: kako je PUPS izneverio penzionere – služi samo za partijsko isisavanje para

Dveri: kako je PUPS izneverio penzionere – služi samo za partijsko isisavanje para

09/12/2016 Off By

Čemu služi PUPS? Pre svega za partijsko isisavanje para iz javnih preduzeća i za podelu partijskog plena po ministarstvu bez portfelja, koje, inače, nema nikakvu funkciju. Penzionere režim pune dve godine potkrada za 10 posto stečenog prava, a PUPS je svoju zaštitničku ulogu ove osetljive grupe najstarijih građana Srbije prodao za bogate naknade i partijsko potkusurivanje po javnim preduzećima


AKTUELNA direktorka Pošte Mira Petrović iz PUPS-a, kao i njen partijski šef, ministar bez zaduženja i prethodnik na direktorskom mestu Milan Krkobabić, vlada partijskim plenom PUPS-a kao nadoknadom za podršku Vučićevoj Vladi.
Kao i Krkobabić, ni ona nije izabrana na konkursu, a primanja je ostvarivala po osnovu članstva u programskom savetu RTS-a, kao narodni poslanik, a sad dodatno i kao generalna direktorka JP Pošta Srbije. Toliko o „uštedama“ Vlade. Kritikovati direktore javnih preduzeća – dovoljno je za dobijanje opomene na sednici Narodne skupštine, čime je vraćen verbalni delikt.
PUPS je izneverio penzionere, a naprednjaci su uveli verbalni delikt i dele opomene na sednici Skupštine na bilo koji pomen direktora javnih preduzeća. PUPS koji je sve ove godine bio zaštićen od svih režima kao sveta krava, tobož kao zaštitnik penzionera, konačno ima ko da kritikuje u Skupštini Srbije.
Čemu služi PUPS? Pre svega za partijsko isisavanje para iz javnih preduzeća i za podelu partijskog plena po ministarstvu bez portfelja, koje, inače, nema nikakvu funkciju. Penzionere režim pune dve godine potkrada za 10 posto stečenog prava, a PUPS je svoju zaštitničku ulogu ove osetljive grupe najstarijih građana Srbije prodao za bogate naknade i partijsko potkusurivanje po javnim preduzećima.
Kao što smo preneli u saopštenju Udruženja sindikata penzionera Srbije: Nagrada PUPS-u za izdaju prevarenih penzionera bila je Pošta Srbije, što je bahato potvrđeno kada je umesto lidera PUPS-a koji je prešao u Vladu, na čelo Pošte postavljena njegova saradnica Mira Petrović. Iako vlast neprestano ponavlja mantru da više neće biti stranačkih zapošljavanja i da su konkursi obavezni, javna preduzeća se i dalje koriste kao partijski plen kojim rukovode nestručni, nesposobni i poslušni kadrovi. Pošta je tipičan primer.
Prošlu 2015. godinu JP PTT „Srbija“ završila je u plusu sa profitom od 30 miliona evra i podmirenim obavezama prema zaposlenima i državi. I krajem ove godine uplaćeno je iz profita ovog preduzeća u budžet Republike Srbije.

Koliko je bahata vlast i nesposobnost PUPS-a da rukovodi jednim od najznačajnijih javnih preduzeća vidi se iz pitanja na koje nikad nismo dobili odgovore, pa ih postavljamo ponovo:
1. Kako je Milan Krkobabić, predsednik PUPS-a, bio generalni direktor izabran bez konkursa koji se hvalio sprovedenim internim i transparentnim konkursom za poslovodstvo i rukovodeće organe Pošte, a sada je ponovo imenovao svoju partijsku službenicu Miru Petrović na svoje mesto, isto bez konkursa?
2. Da l ije nova direktora obavestila nadležnog ministra privrede da je u strukturi ukupnih prihoda skoro 20 posto došlo od rente prostora u vlasništvu Pošte Telekomu Srbije? Kako je prihod od rente prostora Telekomu oko 26 miliona evra godišnje, jasno se da zaključiti da je svega 4 miliona evra dobiti ostvareno iz tekućeg poslovanja. Nema govora o realnom rastu dobiti!
3. Da lije ministar upoznat da investicijom u opremu poštanskog centra u Zemunu, kojom se hvalio partijski direktor, a sada ministar Krkobabić, kome je u raspodeli plena po koalicionom sporazumu sa SNS-om ostala Pošta, su bačene pare za mašine za sortiranje pisama u vrednosti od 10 miliona evra, a koje obrađuju samo 7 posto celokupnog poštanskog saobraćaja? Sve ostalo je ugovorna obaveza klijenata pošte.
4. Kada ćete spomenuti Poštansku štedionicu, koja je 43 posto u vlasništvu Pošte, a koja je najveća konkurencija Pošti i oduzima joj veliki prihod od funkcije finansijskih usluga Pošte. Niko nije spomenuo da ”Post ekspres” obradi oko 600.000 pošiljaka godišnje, a privatna firma Daily express čak 9.000.000! Da li moguće da uz takvu infrastrukturu i potencijal konkurencija toliko nadmaši Poštu u osnovnim uslugama?

Umesto da razviju i podignu nivo osnovnih usluga poštanskog saobraćaja, PUPS se bavi periferijom: otvaranjem Post šopova i osiguranja u dogovoru sa Dunav osiguranjem i stranačkim zapošljavanjem na najplaćenijim funkcijama, dok poštanske šaltere ne mogu da opsluže preopterećeni radinici, jer je na snazi ”zabrana zapošljavanja u javnom sektoru”. Kakvo licemerje!
Spisak svih problema bio bi poduži, ali je svima jasno: stranačko zapošljavanje je i dalje na snazi, Pošta kao najjače infrastrukturalno javno preduzeće je u sve većoj dubiozi iz godine u godinu, a vojvode i serdari iz javnih preduzeća i Vlade, uz zdušnu podršku neobjektivnih i plaćenih medija šalju javnosti lažnu sliku o ovom gigantu. Dveri su u Skupštini, stranačko-parazitski sistem je načet, a kraj mu se nazire. Vidi se iz nervoze vladajuće većine.(Press Dveri)