Skupština Srbije:  Za sve su „krivi“ Janković  i Šabić

Skupština Srbije: Za sve su „krivi“ Janković i Šabić

09/12/2016 Off By

 

Premijer ima platu 120.000 dinara, a poslanici 65.000. Čuli smo da SNS u smeta  ova ili ona ličnost. Nije istina. Smeta nam visina plate. Ovde pojedini poslanici neće glasati za ovaj amandman samo zato da vi ne kažete da smo mi protiv ovih važnih funkcija


Ranka Čičak

VELIKI deo vremena namenjenog amandmanima na budžet za 2017 godinu, poslanici su posvetili plati zaštitnika građana, Saše Jankovića.

Poslanik Marko Parezanović osim zahteva da se Jankoviću smanji plata, kaže da je nekektno  sto građana Srbije traže da  kandidat za predsednika Srbije bude Janković  bez   poverenika Rodoljuba Šabića :

-To  nije fer, jer se i on trudio  da se dopadne opoziciji i stranim ambasadama i svakodnevno koristi svoju funkciju u političke svrhe. Predlažem da se razmotre plate ove dvojice javnih ličnosti, a i ostalih s tako velikim primanjima.

Goran Ćirić  se čudi što o platama raspravljaju članovi SNS, kada se o tome da ih ne treba smanjivati već oglasio njihov predsednik stranke i premijer Vučić:

-Očigledna je opsednutost imenima  Poverenika i Zaštitnika.

Maja Gojković je rekla da je plata  Poverenika  376.000 dinara i  objasnila da  Parezanović traži da se ona smanji na nekih 130.000 dinara:

Premijer ima platu 120.000 dinara, a poslanici 65.000. Čuli smo da SNS u smeta  ova ili ona ličnost. Nije istina. Smeta nam visina plate. Ovde pojedini poslanici neće glasati za ovaj amandman samo zato da vi ne kažete da smo mi protiv ovih važnih funkcija.

Marko Đurišić u ovome vidi prljavu kampanju:

-Znači, ovde slušamo o velikim platama Poverenika i Zaštitnika koje  ne možemo da smanjimo. Plata Zaštitnika i Poverenika je u visini plate sudije Vrhovnog suda . Ove plate određuje administrativni odbor. Stvarate sliku kao da su oni sami sebi odredili te plate. Promenite zakon, smanjite plate. Vi ovako vodite kampanju , huškate  narod kako hirurzi i profesori isto tako odgovorno rade, a imaju manje plate. Pa vi ste im smanjili plate za 10 posto…

Marko Perezanović dobacuje – „lopino“.

Marko Đurišić traži zaštitu predsedavajućeg, ali on kaže da ništa nije čuo.

Maja Gojković  kaže da su građani Srbije u teškoj situaciji ne zbog sadašnje Vlade i stabilizacionih mera Aleksandra Vučića, već zato što su DOS- ovci uništili ovu državu

Saša Radulović obećava da kada pobedi na izborima, a to će biti uskoro, nikada neće opstruisati nezavisne institucije sistema:

-Da njih nije bilo, drukčije bi danas bilo u Srbiji. Zaštitnik građana  dobio je manje nego Krkobabić. Uostalom ,ova rasprava je  bespredmetna, jer dobro znate da budžetom ne možete smanjiti nečiju platu .Ovo  je jedna politička predstava. Zaštitnik je pokrenuo neke važne teme. Nije dao da problem Savamale prođe neopaženo, kao i pitanje helikoptera. Da se zataška. Osvetlio je i problem s bratom premijera u vreme Parade  ponosa. Ova se  Skupština pretvorila u otirač vlasti, gde  vlast radi šta joj padne na pamet.

Sednica je nastavljena teškim  međusobnim uvredama pozicije i opozicije i odbacivanjem većine amandmana na budžet koje je dala opozicija.