Svađa Obradovića i Vučića  napravila komediju od Skupštine

Svađa Obradovića i Vučića napravila komediju od Skupštine

06/12/2016 Off By

 

 

Obradović: Za koga vi radite, gospodine Vučiću? Za interes MMF, Svetske banke EU i NATO a, ili za interese Srbije? Vaša izdvajanja za subvencije stranim firmama veća su od kompletnog budžeta za zdravstvo Srbije.-Vučić: Šta to  izmišljate, jel vam neko plaća da tako izmišljate, a sebe postavljate kao  zaštitnika Srbije od NATO a. Ja sam za one koji vole svoju zemlju i ne očekujem pare ni od koga. Govorite o mojim prijateljima. Da, prijatelji su mi i Bojko Borisov i Mateo Renci. Ja se prijatelja ne odričem ni kada su na vlasti, ni kada odu


Ranka Čičak

DRUGOG dana  rasprave o budžetu, opozicija u Skupštini bila je razočarana, jer joj nije pošlo za rukom da iznervira premijera. Aleksandar Vučić pojavio se, kako je sinoć obećao.  Već na prve udarce koji su stigli od poslanika Dveri odgovorio je hladno i staloženo.

Boško Obradović  ocenio je predlog budžeta kao nastavak pogubne, neoliberalne ekonomske politike SNS, koja počiva na pljački građana i uništavanje domaće u korist strane privrede:

-Za koga vi radite, gospodine Vučiću? Za interes MMF, Svetske banke EU i NATO a, ili za interese Srbije? Vaša izdvajanja za subvencije stranim firmama veća su od kompletnog budžeta za zdravstvo Srbije. Od prvog septembra 2017 stranci mogu da kupuju i poljoprivredno zemljište u Srbiji, a  tu katastrofu  vi niste sprečili. Predajete ekonomska bogatstva i ekonomsku slobodu Srbije u ruke stranih monopolista. Vi više brinete o migrantima, nego o našoj sirotinji  koja je ostala bez posla u privatizacijama. Šta ste uradili s one 24 pljačkaške privatizacije, koje ste Evropi obećali da ćete  rešiti? Ništa. Finansirao vas je Mišković još dok ste bili u SRS.

Vučić je odgovorio da je sve što Obradović govori mantra koju stalno ponavlja :

-Šta to  izmišljate, jel vam neko plaća da tako izmišljate, a sebe postavljate kao  zaštitnika Srbije od NATO a. Ja sam za one koji vole svoju zemlju i ne očekujem pare ni od koga. Govorite o mojim prijateljima. Da, prijatelji su mi i Bojko Borisov i Mateo Renci. Ja se prijatelja ne odričem ni kada su na vlasti, ni kada odu. Bio sam uz Angelu Merkel i kada je izgledalo da neće biti izglasana. Biću uvek. Ono što je vaš problem je da nemate prijatelje. Meni ni jedan komesar, ni jedan strani ministar, ni jedan šef bilo koje komisije, ni jedan ambasador ne sme da govori bilo šta o unutarnjim problemima Srbije, osim o reformama koje treba da provodim. Koliko se sećam, kada ste pljačkali izbore i narodnu volju kako bi seli ovde i primali visoke plate, a ne radite ništa ili malo, vi ste angažovali ambasadore i to one protiv kojih sada govorite. Hoćete opet da ih angažujete?  Mi smo radili vredno i to znaju građani Srbije. Teško je raditi u  vreme kada ne postoji ni jedna vrednost, ni jedna brojka koja će biti pročitana, već je dovoljno da vi izmislite šta hoćete.

Boško Obradović replicirao je podsećajući Vučićeve primedbe da opozicija voli Skupštinu  najviše zbog restorana:

-Vi niste imali ni dana staža u životu kada ste ušli u Skupštinu i restoran. Pola Vlade vam je bivši DOS, pa bi trebalo da  se okrenete oko sebe  ako imate problem sa onim šta je DOS radio.

-Neznanju, bahatosti i lažima sam učio od najboljeg  od vas. Da li je u vašem izbornom štabu agent nemačke obaveštajne službe, Beba Popović, kome ste platili 5 miliona evra…

U tom času isključen je mikrofon,  a  Obradović je komentarisao – „čim pomenem nemačkog agenta, tehnika ne radi. Zatim je promenio temu i pitao premijera da li je njegov ministar Nebojša Stefanović prebacio Sinđelića u Crnu Goru, da pomogne Milu Đukanoviću , pa prešao na Železaru:

Vaši prijatelji Kamaraš i Bojan Bajković su oteli iz Železare 144 miliona evra. Da niste možda  tako prali pare pre nego što ste otišli..,mikrofon je ponovo isključen.

Vučić je odgovorio:

-Još nisam  formirao izborni štab, te ne može ni gospodin Popović niti bilo ko drugi da bude član tog štaba. Ako nađete dinar na  austrijskoj banci da sam prebacio gospodinu Popoviću, nisam više premijer. Lažovi jedni, sram vas bilo, kakve vi laži izgovarate. Sram vas bilo. Nije vas stid. Sramota me je kad vidim kakvim ste lažima trovali narod da uđete u Skupštinu. Ovo što radite  je sramota za zemlju. Dajte  jedan dokaz da sam uzeo dinar. Za razliku od vas, ja sam čist kao suza. Obraz mi je čist. Zato vas pobeđujem i pobeđivaću vas dok god budem hteo da se bavim politikom.