Nenad Čanak: Hitno pronaći i sankcionisati vandale i njihove mentore

Nenad Čanak: Hitno pronaći i sankcionisati vandale i njihove mentore

06/12/2016 Off By

 

Ovakvo divljaštvo je nastavak razbijanja i razaranja centra Novog Sada iz 2003. godine, nakon hapšenja Veselina Šljivančanina, a čiji vinovnici nikada nisu pronađeni, niti su ta sramota i materijalna šteta naneti gradu imali svoj epilog na sudu


 

LIGA socijaldemokrata Vojvodine najoštrije osuđuje razbijanje izložbe „Vukovar – razaranje jednog grada“ u Novom Sadu i očekuje hitno pronalaženje i sankcionisanje svih krivaca, uključujući i njihove političke ili ideološke mentore, navodi predsednik LSV Nenad Čanak u pisanoj izjavi medijima:

„Ovo je dokaz da oni kojima odgovara ponovno raspirivanje nacionalističke i ratnohuškačke retorike mračnih devedesetih, ne žele da opet Novi Sad bude grad iz kojeg kreće pobuna protiv mitomanije, propagande i mržnje, kao što je bio.

vukovarOvakvo divljaštvo je nastavak razbijanja i razaranja centra Novog Sada iz 2003. godine, nakon hapšenja Veselina Šljivančanina, a čiji vinovnici nikada nisu pronađeni, niti su ta sramota i materijalna šteta naneti gradu imali svoj epilog na sudu.

Ovo je isto tako posledica činjenice da ni posle dve godine nema osuđenih vinovnika za paljenje pekara u Vojvodini čiji su vlasnici pripadnici albanske nacionalne zajednice, a koja su pratili bacanje molotovljevih koktela i rafali iz automobila. Prema navodima pojedinih medija jedini poznat rezultat za to divljanje do sada jeste jedna odbačena krivična prijava i jedna izrečena vaspitna mera.

Još je užasnije to što se prvo takvo razbijanje pekara uz otvorene sukobe sa policijom 2008. godine u Novom Sadu više ni ne spominje. Isto tako više nije tema ni pokušaj upada huligana u zgradu RTV Vojvodine i prostorije Demokratske stranke u Novom Sadu 2011. godine, nakon hapšenja Ratka Mladića, niti presretanje i napad na reprezentaciju Hrvatske iz 2012. godine u Veterniku zbog kojeg je bilo četvoro uhapšenih.

Svi ovi slučajevi, morali su i moraju osim hitnog i jasnog epiloga na sudu imati i trajnu osudu, u javnosti.

Umesto da se guraju pod tepih, na njima se mora pokazati  da huligani i njihovi nalogodavci nisu jači od države.“ (press LSV)