Vučić: bez EU neću da učestvujem u stvaranju budućnosti Srbije.

Vučić: bez EU neću da učestvujem u stvaranju budućnosti Srbije.

05/12/2016 Off By

Ranka Čičak


U BEOGRADU  je danas potpisan finansijski  ugovor za podršku transformaciji javne uprave Srbije. U prostorijama EU info centra jedva se moglo smestiti više od 200 novinara iz celog sveta, zainteresovanih za ovaj događaj. Tu su  bili i   premijer, Aleksandar Vučić i komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju EU, Johanes  Han. Oboje su zadovoljni što je Srbija ovim ugovorom dobila od EU 80 miliona evra. Han je rekao da je ova pomoć Srbiji korisna i za EU , jer će se srpska javna uprava brže prilagoditi standardima EU:

-Od 2007. godine  EU je investirala u Srbiju 2 milijarde  bespovratnih sredstava i već vidimo prve rezultate – bolje ekonomske pokazatelje i privlačenje investitora. Iduće  godine  30 fakulteta će dobiti 27 miliona evra za svoju obnovu. I to je interes EU. Cilj nam je cirkulacija mozgova, tako da stručnjaci, birajući gradove , dođu i u Beograd.

Evropski komesar  kaže da  je njegov odnos sa srpskim premijerom prijateljski i radan. Pohvalio je  ponašanje Srbije u rešavanje migrantske krize i rekao da će EU i dalje ekonomski pomagati Srbiju:

-Srbija mora računati na EU i ona na nju. U istom smo  čamcu. Današnji doprinos  samo je još jedan pokazatelj te podrške.

Vučić je rekao da zemlje koje nemaju ekonomski rast kao Srbija ne mogu ni da očekuju takvu pomoć:

To je veliki novac i  vratićemo ga u 6 tranši.  Današnji sastanak govori  o našoj želji da  pripadamo porodici evropskih naroda i da je Srbija na dobrom putu.

Novinari su pitali Vučića o izborima i dobili  odgovor da je posao Vlade da brine o narodu, a o izborima će misliti kada dođu, a  kampanja će biti kratka. Izbori će biti i pitanje opredelenja za generalnu politiku države. A premier podseća da se naša država već  opredelila za ulazak u EU:

Dve trećine naše trgovine je sa EU. Nemačke, austrijske i italijanske kompanije zapošljavaju kod nas 70.000 ljudi. I ovih 80 miliona evra odvojili su za nas  poreski obveznici EU. Ja sam zahvalan. Pare neće biti bačene. Dogovoriti ćemo se s EU kako da ih potrošimo i o konkretnim projektima.

Johanes Han najavio je za sledeću nedelju otvaranje prvih poglavlja sa Srbijom, ali na pitanja koja će to poglavlja biti, odgovor je dao Vučić:

Otvoriće se poglavlje 5 o javnim nabavkama. Oko otvaranja poglavlja 24 i 25 još nemamo potpunu  saglasnost. Hoće da vide hoće li nešto dobiti od Srbije i od toga zavisi hoće li ova  poglavlja biti otvorena sada ili kasnije. Što se pregovora s Prištinom  tiče, mi ispunjavamo sve dogovore. Ne očekujem da će oni ispuniti šta je dogovoreno. Imaju moćne zaštitnike. Dvadeset tri najmoćnije zemlje već su priznale  Kosovo.

Atmosferu je zatalasalo pitanje o medijskim slobodama. Vučić je novinarima rekao da se ne meša u njihov posao i da je spreman da, kao i uvek, odgovori na svako pitanje:

-Ne mogu oni koji gube na političkoj sceni i njihovi mediji da  prihvate  činjenicu da su slabiji jer manje rade. Neće nikada priznati da Vučić radi dobro i on uvek mora da bude kriv. A ja se toga ne plašim. Čak su objavili da sam  otišao na put u Emirate, kako bih prodao  sopstvenu ćerku. Više primedbi na medije imam ja, nego oni na mene. Ne plašim se, jer govorim istinu. Mogu da me mrze i čeznu za DOS om. Ja nikoga nikada nisam pozvao da protestvujem zbog izveštavanja. Politički stavovi Dveri i ostalih me ne interesuju. Iamo konkretnih poslova, a političke zahteve treba rešavati na izborima. Nama je važna Evropa. Bez nje ne bi imali nikakav rast. Pre izbora rekao sam da je naš put evropski i nisam lagao. Sve one koji su protiv EU pitam odakle bi nam bile pare za razvoj da nema EU koja  je ovde investirala i zaposlila pola Srbije? Prošle  vlade su u  prihode zemlje računale novac koji su dobijali pljačkaškim privatizacijama i rasprodajom fabrika. Prodali su Srbiju, pa se hvale da imaju dobit. Ja bez EU neću da učestvujem u stvaranju budućnosti Srbije. Ali, u isto vreme poručujem i Hanu i Devenportu da cela Srbija neće postati civilno društvo, niti ja imam iste ideje kao civilno društvo, niti pripadam tamo.