Slovačka ne priznaje islam kao religiju

Slovačka ne priznaje islam kao religiju

03/12/2016 Off By

Slovački parlament usvojio je u sredu predlog zakona, kojim se predviđa da religija u ovoj zemlji može dobiti status zvanične samo ako ima 50.000 registrovanih vernika


 

ISLAMSKA fondacija u Slovačkoj osudila je usvajanje procedure novog zakona kojim se predviđa da islam u ovoj državi ne može imati status zvanične religije.

U saopštenju koje je Islamska fondacija poslala novinskoj agenciji AP, navodi je da ovaj zakon, koji treba predsedničko odobrenje, predstavlja “snažan udarac verskim slobodama u Slovačkoj.”

Slovački parlament usvojio je u sredu predlog zakona, kojim se predviđa da religija u ovoj zemlji može dobiti status zvanične samo ako ima 50.000 registrovanih vernika.

Zakon je predložila Slovačka nacionalna partija, ultranacionalistička partija vladajuće koalicije, koja otvoreno zagovara antimuslimansku politiku.

U toj zemlji živi oko 5.000 muslimana, koji tvrde da je i prethodni broj od potrebnih 20.000 registrovanih vernika bio restriktivan.

Ovaj potez Slovaka samo je novi u nizu rastućeg anti-islamskog raspoloženja koje sve više zahvata zemlje Evropske unije. Premijer Slovačke Robert Fico izjavio je ranije da njegova zemlja za muslimane nije pogodno mesto za život.(Agencije)