Skupština Srbije: Trećina administrativnog odbora traži smenu Aleksandra Martinovića

Skupština Srbije: Trećina administrativnog odbora traži smenu Aleksandra Martinovića

28/11/2016 Off By

Povodom (ne) održavanja sednice Administrativnog odbora: SNS lažima zataškava diktaturu u Skupštini
Predsednik Administrativnog odbora Aleksandar Martinović je odbijanjem da zakaže sednicu na predlog trećine poslanika učinio akt poništavanja Poslovnika i unižavanja Skupštine. Jer u članu 71 stoji da je “Predsednik odbora dužan da sednicu odbora sazove na zahtev najmanje trećine od ukupnog broja članova odbora ili na zahtev predsednika Narodne skupštine”


DANAS je održana 13. sednica Administrativnog odbora na kojoj su predstavnici DJB, DS, SDS, LSV i SRS zatražili smenu predsednika Aleksandra Martinovića. Sednica je zakazana u skladu sa Poslovnikom, a pokušaj SNS da to ospori je nastavak nedemokratske i antiparlamentarne politike koju sprovode u Skupštini. Danas su pokušali da onemoguće održavanje sednice zaključavanjem sale u kojoj je bilo predviđeno zasedanje odbora, isključivanjem direktnog prenosa i zabranom snimanja te sednice. Ovo je korak ka ukidanju Skupštine i uvođenje otvorene diktature Aleksandra Vučića, piše u saopštenju medijima Pokreta Dosta je bilo i navodi se da je „netačna ocena poslanika SNS Vladimira Orlića da nije održana sednica Administrativnog odbora i da je to zapravo bila “jedna velika konferencija za štampu i veliki tragični performans”.

„SNS u nedostatku argumenata koristi nedolične, uvredljive i problematične izraze koji ne samo što ističu brutalni primitivizam kome su pribegli i danas da bi onemogućili sednicu Administrativnog odbora, već pokazuju i njihovu nespremnost za dijalog., kaže opozicija: „Pozivamo novinare da javnosti skrenu pažnju na odredbe Poslovnika, članove 45 i 71. Izveštavanje o tome kako smo svi isti, da jedni tvrde jedno a drugi nešto suprotno ne doprinosi jasnoj slici da je SNS stranka koja brutalno pokušava da zloupotrebi Skupštinu, da ukine poslanicima pravo na govor i da je u pitanju otvoreno uspostavljanje diktature“.

Predsednik Administrativnog odbora Aleksandar Martinović je odbijanjem da zakaže sednicu na predlog trećine poslanika učinio akt poništavanja Poslovnika i unižavanja Skupštine. Jer u članu 71 stoji da je “Predsednik odbora dužan da sednicu odbora sazove na zahtev najmanje trećine od ukupnog broja članova odbora ili na zahtev predsednika Narodne skupštine”. Njegova tvrdnja da zamenici člana odbora ne mogu potpisati takav zahtev ne stoji, jer u članu 41 Poslovnika piše da “Zamenik člana odbora zamenjuje člana odbora u slučaju njegovog odsustva ili prestanka dužnosti člana odbora, do izbora novog člana odbora”. Zamenik, naravno, ima sva prava kao i član koji je bio sprečen da potpiše opozicioni zahtev za održavanje sednice Administrativnog odbora. Zahtev za održavanje sednice Administrativnog odbora sa jednom tačkom dnevnog reda – smenjivanje Aleksandra Martinovića, potpisalo je 6 poslanika koji čine trećinu od ukupnog broja potrebnog za zakazivanje sednice.