Predstavljena Bela knjiga 2016, Saveta stranih investitora

Predstavljena Bela knjiga 2016, Saveta stranih investitora

28/11/2016 Off By

 

„Stalno slušam neistine kako  Albanija izdvaja  106 miliona evra za vojsku, mnogo više od nas, a  da  su pre nas i ostale  zemlje regiona. A istina je ova – naš budžet za vojsku je  640 miliona evra. To je više od Hrvatske i Bugarske, a nešto manje od Mađarske“, rekao je Aleksandar Vučić  novinarima


 SAVET stranih investitora predstavio je danas  premijeru Aleksandru Vučiću, ministrima i predstavnicima  privredne i društvene zajednice Srbije Belu knjigu 2016, kojom se Srbiji daju preporuke u razvoju privrede.  Ovaj običaj traje već 14 godina.

Prema najnovijem  izdanju Bele knjige, najveći napredak postignut je u oblastima  nekretnina i gradnje, zatim u zaštiti konkurencije i potrošača, državnoj pomoći i javnom beležništvu, sektorima telekomunikacija, nafte i gasa. Najmanji napredak je  uočen u oblastima poreza i radnopravnih propisa, kako onima koji se odnose na devizno poslovanje, stečaj i zaštitu uzbunjivača, u sektorima hrane, poljoprivrede, osiguranja i sredstava za održanje higijene u domaćinstvu i kozmetike.

Savet investitora od srpske Vlade očekuje da ubrza strukturne reforme, smanji birokratiju, unapredi sprovođenje zakona i nastavi usklađivanje  s zakonima EU. Zatim, da nastavi privatizaciju državnih preduzeća, efiksnije primenjuje poreske zakone o inspekcijama.

Savet investitora trenutno okuplja 130 kompanija. One zapošljavaju 94.000 ljudi, učestvuju u srpskom izvozu sa više od 22 posto, a investirale su  skoro 29 milijardi evra.

Vučić je zahvalio i rekao da je ovo najveći uspeh  srpske privrede u proteklih 8 godina:

-Ako nastavimo ovako i ako se ovakvo poslovanje nastavi još bar 4 godine, možemo reći da smo potpuno uspeli. Mi nikada nismo zadovoljni visinom stranih investicija. Ipak, po tome smo šampioni u regionu.

Najavio je formiranje radne grupe za saradnju s investitorima, koja će se s njima sastajati svake nedelje, a on  jednom mesečno. Zadovoljan je radom poreske uprave, ali nije ponašanjem lokalnih samouprava, koje troše koliko žele, pa kad dođu u nevolju s novcem,  troškove pokriva republički budžet. Što se Vlade tiče, ona je uvek bila na strani investitora, čak i onda kada su napadani u javnosti:

-To smo radili zbog nas, jer  nam zapošljavate skoro sto hiljada ljudi i učestvujete u izvozu sa više od 20 posto. Vrata srpske Vlade za investitore uvek su otvorena

Posle ovog obraćanja privrednicima, premijer se u holu obratio novinarima. Najviše pitanja bilo je o protestima u vojsci. Odgovorio je da Srbija u vojni sektor sve više ulaže i da je  po tome deseta zemlja u svetu, odmah posle 9  zemalja NATO-a:

-Stalno slušam neistine kako  Albanija izdvaja  106 miliona evra za vojsku, mnogo više od nas, a  da  su pre nas i ostale  zemlje regiona. A istina je ova – naš budžet za vojsku je  640 miliona evra. To je više od Hrvatske i Bugarske, a nešto manje od Mađarske.

Za proteste kaže da su posledica huškanja i političke prirode i da ti organizatori nisu uspeli da sakupe više od 1 posto vojnika:

– Zahvalan sam, kao i ministar Đorđević,  našim vojnicima koji su odbili da štrajkuju  protiv sopstvene države. S druge strane, neko ko ne uspe da sakupi ni 1 posto za proteste pravi se da su svi za njega.

Jedan novnar pitao je kako premijer komentariše izjavu predsednika Tome Nikolića da  je vojska slabo plaćena. Vučić je odgovorio da  se  ne može isplatiti ono što se nema:

-Vojsci i policiji povećali smo primanja za 5 posto, iako je MMF bio protiv toga. Ja poštujem stavove predsednika Nikolića. On je vezan za vojsku  i razumem njegovu želju da vojska bude zadovoljna. On obavlja  odgovoran posao. A meni, kao premijeru, ostaje   da govorim teške stvari i istinu.

Pitanja o izjavama bivšeg predsednika Borisa Tadića da će Srbiji krenuti  ako se opozicija ujedni i on dobije  sledeće predsedničke izbore, premijera nisu naljutila, već nasmejala:

Neka se oni samo kandiduju. Već ih je nekoliko i pobedilo na izborima novina, ambasada, društvenih mreža…  A mi u Vladi ćemo nastaviti da ozbiljni radimo. Bivši predsednik kaže da može više od  same Vlade.  A on je u stanju da postigne samo to, da ponovo uđemo u totalno bankrotstvo.

Molbu da prokomentariše pisanje na društvenim mrežama kako je  nedavno u zemlje istoka putovao na  automobilske trke, Vučić  nije  uzeo dovoljno ozbiljnom za bilo kakav komentar. Osim što je rekao da  ga automobili ne zanimaju. Predbacio je novinarima što nasedaju na izmišljene intrige, pa dramatizuju događaje nepravedno:

Kad je opozicija u Skupštini krenula na poslanike SNS, pretila, vređala i psovala, pisali ste kako je došlo do sukoba u Skupštini. Niste rekli ko je koga napao. Ono što je preživeo Aleksandar Martinović, sve te psovke i pretnje, malo ko može da izdrži

Premijer je najavio je veliko čišćenje  privrednika koji svesno prave gubitke. Ovo se odnosi na one koji su tražili benificirane cene  za gas koji im je potreban za proizvodnju u hemijskoj industriji. Kad im je  Vlada pomogla, novac su trošili i ponovo  napravlli  gubitke.