Vojislav Šešelj: Nikoliću, stavi veto na Zakon o izmenama i dopunama krivičnog zakonika!

Vojislav Šešelj: Nikoliću, stavi veto na Zakon o izmenama i dopunama krivičnog zakonika!

24/11/2016 Off By
Šešelj je objasnio da je reč o veoma opasnom presedanu kojim se gazi princip podele vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku. On je objasnio da princip podele vlasti podrazumeva međusobnu kontrolu tri grane vlasti i njihovu relativnu samostalnost, kao i da javnost ima pravo da kritikuje postupke sve tri grane vlasti

 

PREDSEDNIK Srpske radikalne stranke dr Vojislav Šešelj istakao je na današnjoj konferenciji za medije da Srpski radikali zahtevaju od predsednika Srbije Tomislava Nikolića da bar jednom u toku trajanja svog mandata postupi u skladu sa Ustavom, da se odgovorno odnosi prema svojoj dužnosti i da zaustavi proglašenje Zakona o izmenama i dopunama krivičnog zakonika.

Ovaj zakon je neophodno zaustaviti zbog toga što predviđa uvođenje novog krivičnog dela negiranja genocida ili zločina protiv čovečnosti u slučaju da je pravosnažnom sudskom presudom neko osuđen za ta krivična dela, bilo da je reč o domaćem sudu ili o Međunarodnom krivičnom sudu.

Šešelj je objasnio da je reč o veoma opasnom presedanu kojim se gazi princip podele vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku. On je objasnio da princip podele vlasti podrazumeva međusobnu kontrolu tri grane vlasti i njihovu relativnu samostalnost, kao i da javnost ima pravo da kritikuje postupke sve tri grane vlasti.

– Ne može sud biti neprikosnoven pred javnošću! – naveo je Šešelj i dodao da svi oblici vlasti moraju biti podložni sudu javnosti. On je najavio da će Srpska radikalna stranka zahtevati da Ustavni sud proglasi protivustavnim član Zakona o izmenama i dopunama krivičnog zakonika koji se odnosi na krivično delo negiranja genocida, ali i da ujedno zahteva od predsednika Tomislava Nikolića da stavi veto na sporan zakon.(Press SRS)