Rusko regovanje na hrvatsko savetovnje Kijeva

Rusko regovanje na hrvatsko savetovnje Kijeva

22/11/2016 Off By

Prijedlog se posmatra i u sklopu sporazuma o ‘hrvatsko-ukrajinskoj vojnoj saradnji’ i napominje da je cena hrvatske integracije svoje teritorije bila progon 250 hiljda Srba u operacijama ‘Bljesak’ i ‘Oluja’


POZIVAMO Zagreb da se umesto besperspektivnih predloga o iskustvima “mirne reintegracije” koju predlažu Ukrajincima više pozabave rešavanjem hroničnih vlastitih problema, vezanih uz prava Srba i drugih nacionalnih manjina u Hrvatskoj, piše u komentaru Ureda za informisanje i medija ruskog Ministarstva spoljnih poslova objavljenom na službenim stranicama Ministarstva.

Rusi su burno reagovali na predlog hrvatskog premijera Andreja Plenkovića iznesen prilikom posete Kijevu. Plenković je poručio Ukrajincima da će Hrvatska da im prenese svoja iskustva mirne reintegracije okupiranih područja, a što bi moglo da se primeni na područja istočne Ukrajine – Donjeck i Lugansk, gde se vodi rat i gde su stvorene paradržavne tvorevine.

Hrvatski predlog, kako piše u komentaru Ureda za informisanje MSP-a, ‘izaziva ozbiljnu zabrinutost Rusije’. Ruski MSP upozorava da je osnova rešenja problema u Ukrajini mirovni sporazum iz Minska, gde je precizno označeno što se mora učiniti kako bi se regulisao problem Donjecka i Luganska. Ovakav prijedlog, piše u komentaru, samo odvraća pažnju Kijeva na njegove obveze koja ima prema Minskom sporazumu.

– Minski sporazum nema alternativu, navodi se u komentaru ruskog ministarstva spoljnih poslova.

Prijedlog se posmatra i u sklopu sporazuma o ‘hrvatsko-ukrajinskoj vojnoj saradnji’ i napominje da je cena hrvatske integracije svoje teritorije bila progon 250 hiljda Srba u operacijama ‘Bljesak’ i ‘Oluja’.

– Mislimo da savjeti stranih ‘konsultanata’ mogu da stvore kod kijevskih vlasti iluziju da mogu uporabiti nasilne scenarije za Donjeck, a tako nešto neće pomoći rešavanju tamošnje situacije navodi se u komentaru.(Agencije)