Beograd: Aleksandar Vučić na Medijskom forumu Jugoistočne Evrope (SEEMF)

Beograd: Aleksandar Vučić na Medijskom forumu Jugoistočne Evrope (SEEMF)

21/11/2016 Off By

 

Premijer je  negirao optužbe da se meša u izdavačku politiku nekih medija: „Treba da znate da sam protiv pritisaka i mešanja u uređivačku politiku, ako ona dolazi iz Vlade ili mog okruženja. S druge strane ima samozvanih zaštitnika mog imena i lika. Koristim ovu priliku da ih zamolim da me ne brane, to mogu i sam


Ranka Čičak

MEDIJSKI forum jugoistočne Evrope organizovao je danas u Beogradu razgovor na temu koliko su mediji u Evropi spremni za krizno izveštavanje i za poslovanje u međunarodnoj krizi konflikata. Predsednik Vlade Aleksandar Vučić stigao je iz Niša na otvaranje i rekao okupljenim novinarima svoje utiske o današnjoj štampi:

-U trenutcima krize vidljiv je različiti pristup temi između lokalnih i međunarodnih medija. Međunarodni  se osvrću na konflikte u raznim delovia sveta. Lokalni traže striktnu podelu na dobre i loše momke. Istina je retko kada takva  bar kada je reč o društvenim procesima. Malo znamo o svetu u kojem živimo. Promene su duboke i brze, pa često ne znamo koja je dobra a koja je loša vest. Delimo sve u veštačke bele kategorije. Koliko je migrantska kriza loša? Nije loša za one koji beže od smrti. Loša je za ekonomije država  gde su stigli, ali samo dok ih te države ne integrišu. Tu se vide dva pojma realnosti od kojih oba mogu biti tačna.

Vučić je rekao novinarima da pravo informisanje nije pojednostavljivanje odgovora već unapređenje sposobnosti da se postavljaju prava pitanja:

-Tu je suština pravog novinarstva. U pravim pitanjima, kako bi se dobila celovita slika. Stvarnosti uvek moramo prići iz različitih perspektiva. Moramo razumeti i drugačiji pogled na svet. Mi smo posvećeni evropskim integracijama i učimo od velikih zemalja kako da budemo bolji. Postigli smo uspehe u privredi, a i u spoljnoj politici.  Pripremamo se za Evropu ali se ne možemo odreći veza sa zemljama kojima je  EU uvodila sankcije. Uveren sam da će se uskoro i evropske zemlje uveriti da smo u pravu.

Premijer Vučić primećuje da je veliki broj kriza u svetu ali da u domaćim novinama samo   malo kriza dobje međunardnu pažnju – ljudi najviše vole da čitaju o svojoj sredini o onome što  im je  je nabliže:

– Ne kritikujem domće medije ali bi bilo dobro da se ugledaju u strane i   da prihvate njihovu profesionalnost u standardima i međusobnom uvažavanju. Treba se posvetiti poverenju među balkanskim narodima , odbaciti predrasude prema komšijama i o njima pisati realno. Naši odnosi sa Albanijom, recimo, nikada nisu bilii na racionalnim osnovama. A moglo bi da se piše i o uspesima albanske privrede, da nešto naučimo iz njihovih iskustava. Isto je i sa drugim zemljama regiona.

-Koliko je za Srbiju važna sloboda govora pokazuje podatak da je novo rukovodstvo donelo tri nova medijska zakona i regulisalo medijsku oblast posle punih jedanaest godina. Okončana je privatizacija medija na koju se čekalo petanest godina. Dovršena je i digitalizacija, pa je osiguran rad svih televizija. Priprema se izgradnja nove zgrade RTV Vojvodine.

Poverenje javnosti može se steći radom, a građani Srbije dali su poverenje svoj Vladi. U Sali je bilo  i mnogo rukovodilaca onih novina koje najviše udaraju po Vučiću. On im je poručio da poverenje javnosti zavisi od integriteta čoveka koga napadaju nebirajući sredtva:

– Nema sumnje da imamo i nedostataka. Ne mogu kao noj da stavim glavu u pesak govoreći da je sve u redu ako postoji deo javnosti koji se žali na nedostatak sloboda i tvrdi da postoji sprega između politike i krugova koji sprečavaju finansiranje onih koji pišu protiv Vlade. Vlada je uvek spremna na razgovor. Ja sam uvek spreman da odgovorim na svako pitanje, pa i na onakva pitanja koja u drugim zemljama izbegavaju. Spreman sam da razgovaram o tome kako da crno belu sliku, koju smo zajedno napravili, popravimo kako bi bila nešto prihvatljivija.

Novinare je zanimalo  dokle se stiglo u istragama oko ubistva novinara. Premijer je potsetio da do njegovog dolaska na vlast niko nije rešio ubistvo Ćuruvije:

–  A u vreme naše Vlade otkriveni su i počinioci i izvršioci tog ubistva i već su pred sudom. Takav napredak očekujem i za pokojnog Milana Pantića. Za slućaj Dade Vujasinović urađeno je sve što se moglo. Sada je na potezu tužilaštvo.

Komisija novinara i državnih organa pokazala se kao dobro rešenje. Ona je napravila kampanju protiv nasilja nad novinarima, koja se koristi u u drugim zemljama.

Premijer je  negirao optužbe da se meša u izdavačku politiku nekih medija:

– Treba da znate da sam protiv pritisaka i mešanja u uređivaku politiku ako ona dolaze iz Vlade ili mog okruženja. S druge strane ima samozvanih zaštitnika mog imena i lika. Koristim ovu priliku da ih zamolim da me ne brane, to mogu i sam.

Forum nastavlja rad i sutra.♦