NIŠ: Održana zajednička sednica vlada Mađarske i Srbije

NIŠ: Održana zajednička sednica vlada Mađarske i Srbije

21/11/2016 Off By

 

 

Vučić je naveo da su postignuti određeni pomaci u oblasti gasnog transporta, i da napredak može da bude postignut i u ostalim sferama energetike – i po pitanju nafte, elektroenergetike i moguće saradnje i pojedinih privatizacija, kao i zajedničkog učešća u regionu


PETER SIJARTO, VIKTOR ORBAN, ALEKSANDAR VUCIC, IVICA DACIC, NEBOJSA STEFANOVIC


ALEKSANDAR VUČIĆ ocenio je danas da su odnosi Srbije i Mađarske na najvišem istorijskom nivou, i da održavanjem zajedničkih sednica dve vlade šaljemo snažnu političku poruku da su dve zemlje opredeljene za produbljivanje saradnje u svim oblastima.

“Ukupni odnosi između naše dve zemlje su na visokom, možda i najvišem istorijskom nivou, da se politički dijalog odvija u duhu međusobnog uvažavanja i razumevanja kao i da na obe strane postoji spremnost za jačanje naših odnosa”, rekao je Vučić u uvodnom obraćanju na zajedničkoj sednici vlada u Nišu.

Premijer je istakao da je uveren da postoji još mnogo stvari koje Srbija i Mađarska mogu da iskoriste i urade, a koje još nisu uradile i u tom smislu naznačio da smatra da su članovi vlada imali priliku da još jednom kroz sve prođu.

On je istakao da mnogo toga višeg i dubljeg povezuje Srbiju i Mađarsku, te da je moguće da proširimo međusobne investicije u našim zemljama, kao i da saradnja u oblasti turizma mora i može da bude drastično i dramatično unapređena.

Vučić je naveo da su postignuti određeni pomaci u oblasti gasnog transporta, i da napredak može da bude postignut i u ostalim sferama energetike – i po pitanju nafte, elektroenergetike i moguće saradnje i pojedinih privatizacija, kao i zajedničkog učešća u regionu.

Kako je istakao, za nas su važni infrastrukturni projekti, a to nije samo projekat pruge Beograd-Budimpešta, već i projekat pruge Segedin-Baja-Subotica i izgradnja autoputeva kroz Srbiju, koji Mađarsku povezuju sa Bugarskom i Turskom, ali i Makedonijom i Grčkom, pa i sa Prištinom i Albanijom.

“U infrastrukturnom smislu, povezujući dve zemlje, možemo da budemo značajnije mesto za dolazak i kineskih investitora i turista”, rekao je Vučić.

Mađarski premijer Viktor Orbn na sednici dve vlade rekao je da je zamolio Aleksandra Vučića da potencijalne investitore iz naše zemlje pošalje u Mađarsku jer, kako je konstatovao, možda je ta država imala bolju ekonomsku situaciju prethodnih deset godina, ali to ne znači da će uvek biti tako.

“Jedno dana će se sve izjednačiti. Voleli bismo kada bi ta ravnoteža karakterisala odnose Mađarske i Srbije, kada ne bismo u Srbiju dolazili samo kao investitori, već i kada bi Srbi dolazili u našu zemlju da investiraju”, rekao je Orban.

Kada je reč o nacionalnim manjinama, Orban je konstatovao da Srbija sprovodi manjinsku politiku koja prevazilazi sve evropske standarde.

On je obećao da će ta država uvek podržati sve one mere i troškove koji će pomoći očuvanju nacionalnog identiteta Srba u Mađarskoj, bez obzira što u toj zemlji ima mnogo manje Srba nego Mađara u Srbiji.

Pomenimo da su jutros premijeri obišli novu deonicu na istočnom kraku Koridora 10, Prosek – Bancarevo.

Vučić je mađarskog kolegu Orbana detaljno upoznao sa radovima, ne samo sa radovi na ovoj deonici već na celom Koridoru 10, a posebno istočnom kraku koji vodi od Niša ka bugarskoj granici.

Vučić je naglasio da će sa završetkom Koridora 10 kroz našu zemlju biti značajno skraćeno vreme putovanje na pravcu od Budimpešte preko Beograda i dalje ka Bugarskoj, kao i Makedoniji i Grčkoj.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović i ministar za nacionalni razvoj Mađarske Mikloš Šestak danas su dogovorili da dve zemlje potpišu sporazum o pograničnom železničkom saobraćaju, koji će omogućiti da se zadržavanje teretnih vozova skrati sa postojećih 5-6 sati na oko tri sata, kao i kraću proceduru granične kontrole putničkih vozova.

Mihajlovićeva je u Nišu, na sastanku sa mađarskim kolegom, istakla značaj novog sporazuma dve zemlje o plovidbi Tisom.

“Za nas je sporazum sa Mađarskom o plovidbi Tisom koji danas potpisujemo od posebnog značaja, jer će posle 60 godina Tisa biti otvorena za sve brodove”, rekla je Mihajlovićeva.

Šestak je rekao da je Mađarska zainteresovana za finansiranje gradnje Fruškogorskog koridora, te je dogovoreno da srpska strana dostavi status projekta, kao i dinamiku budućih aktivnosti, navodi se u saopštenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije.(Agencije)