Puna usta hvale – povodom sto dana Vlade

Puna usta hvale – povodom sto dana Vlade

19/11/2016 Off By

 

Premijer je posebno pohvalio rad svakog ministra i rekao da su se  Zorana Mihajlović i Ivica Dačić dobro namučili dok su uspeli da obave svoj posao. Dačić je prošpartao ceo svet, a Zorana je  mnoge zemlje dovela ovamo  da izgrade toliko puteva, koliko ih nikada nije napravljeno. Rekao je da se sto dana Vlade obeležava na ovom mestu, kako bi pokazali da ćemo u ovaj i ostale naučno tehnološke parkove  sve više da ulažemo. Za nove  takve parkove u Nišu i Novom Sadu daće se 10 miliona  evra


Ranka Čičak

U NAUČNO tehnološkom parku u Beogradu predstavio je danas premijer Aleksandar  Vučić  rad prvih sto dana svoje Vlade. Svi njegovi ministri , poređani iza njega, osmehivali su se, slušajući pohvale. On je jednom rečenicom definisao stanje u Srbiji, pogled u budućnost i izveštaj o onome što je urađeno do sada:

Rasim Ljajić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija: Imamo razloga za zadovoljstvo. Ovo će biti rekordna godina po broju domaćih i stranih turista. Prihod od turizma veći je za 10 posto . Ove godine smo na Dunavu sredili 4 pristaništa. Omogućili smo svim stanovnicima Vojvodine i okolnih zemalja digitalni TV signal, kojim je pokriveno 91 posto Vojvodine. Za iduću godinu povećavamo krug korisnika banjskih vaučera sa 46.000 na 60.000 korisnika.

Rasim Ljajić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija: Imamo razloga za zadovoljstvo. Ovo će biti rekordna godina po broju domaćih i stranih turista. Prihod od turizma veći je za 10 posto . Ove godine smo na Dunavu sredili 4 pristaništa. Omogućili smo svim stanovnicima Vojvodine i okolnih zemalja digitalni TV signal, kojim je pokriveno 91 posto Vojvodine. Za iduću godinu povećavamo krug korisnika banjskih vaučera sa 46.000 na 60.000 korisnika.

-Srbija je stabilna, na dobrom putu, ekonomski napreduje, bezbednosno  sigurna  i jedan je od stubova  regionalne stabilnosti. Nalazi se čvrsto na evropskom putu, čuvajući svoju suverenost i dobre odnose i sa drugim prijateljima, poput Rusije, Kine, Turske, SAD… Ona je jedna od retkih zemalja  u regionu, u Evropi i u svetu koja može da se pohvali političkom i ekonomskom stabilnošću. Mi smo sačuvali stabilnost i među susedske odnose uzdržavajući se od svake reakcije koja bi bila kobna po našu zemlju.

Zoran Đorđević ministar odbrane: Sindikati su uvideli da nema razloga za štrajkove u vojsci. Dugo smo razgovarali i pitao sam šta žele. Rekli su – 5 posto veće plate. Odgovorio sam – imate. Zatim sam pozitivno odgovorio na sva njihova traženja, da bij na kraju pitao šta ustvari žele oko VMA. Rekli su da prednost u ovoj zdravstvenoj ustanovi ima vojska. Odgovorio sam da je to normalno. Tako smo zaključili da razloga za nezadovoljstvo nema.

Zoran Đorđević ministar odbrane: Sindikati su uvideli da nema razloga za štrajkove u vojsci. Dugo smo razgovarali i pitao sam šta žele. Rekli su – 5 posto veće plate. Odgovorio sam – imate. Zatim sam pozitivno odgovorio na sva njihova traženja, da bij na kraju pitao šta ustvari žele oko VMA. Rekli su da prednost u ovoj zdravstvenoj ustanovi ima vojska. Odgovorio sam da je to normalno. Tako smo zaključili da razloga za nezadovoljstvo nema.

Najvažniji uspesi Vlade u prvih 100 dana su fiskalna stabilnost, napredak srpske ekonomije. Premijer objašnjava da Vlada nema deficit, a da deficit države  proizilazi od deficita koji prave lokalne samouprave:

-Ali je to i dalje ispod deficita najznačajnijih zemalja EU, s izuzetkom Nemačke, koja  izvanredno posluje sa kojom ne možemo da se poredimo. Recimo, jedna Francuska ima 2 ipo puta veći deficit od Srbije. U ovo vreme prošle godine  rast Republike Srbije MMF i Svetska banka predviđali su 1,2 posto. Zatim su prognozu promenili na 1 ipo, pa na 1,8, pa na 2, pa na 2 ipo,pa na 2,7. Mi ćemo završiti godinu  sa stopom rasta od 2,8 posto, ili 2,9. To znači  da smo stvorili nesto preko milijardu evra nove vrednosti u ovoj godini u odnosu na proslost. Uvek za toliko možete da se zadužite a da vam se to  ne oseti u nivou javnog duga prema BDP. Čuvajući ekonomsku stabilnost, brinuli smo o radnicima, o svakom čoveku u Sribiji. Zato smo doneli odluku da minimalna cena rada umesto 121 bude 130 dinara. To je povećanje od 7,44 posto i odnosi se i na privatni i javni sektor. Recimo, čistačice u školama odmah,  bez  najnovijeg povećanja imaju 7,44 posto više.

Zatim je premijer posebno pohvalio rad svakog ministra i rekao da su se  Zorana Mihajlović i Ivica Dačić dobro namučili dok su uspeli da obave svoj posao. Dačić je prošpartao ceo svet, a Zorana je  mnoge zemlje dovela ovamo  da izgrade toliko puteva, koliko ih nikada nije napravljeno. Rekao je da se sto dana Vlade obeležava na ovom mestu, kako bi pokazali da ćemo u ovaj i ostale naučno tehnološke parkove  sve više da ulažemo. Za nove  takve parkove u Nišu i Novom Sadu daće se 10 miliona  evra.

Zorana Mihajlović, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture: Napravili smo 50 važnih stvari za sto dana. Da vam kažerm samo neke sa tog spiska. Pušteno je u saobraćaj 40,36 kilometara autoputa Niš - Preljina  na Koridoru 11. To košta 308 miliona evra. Potpisan je ugovor o modernizaciji pruge Beograd - Budimpešta vredan 319 miliona evra. Zatim Memorandum razumevanja sa kineskom Eksim bankom o kreditiranju čitavog projekta Mađarsko - Srpske železnice na teritoriji Srbije. Potpisan je ugovr o nastavku izgradnje obilaznice oko Beograda vredan 207 miliona evra, zatim o finansiranju autoputa Surčin - Obremovac, čija izgradnja počinje u martu dogodine. Gradi se i YU krak obilaznice oko Subotice, koja treba da poveže granične prelaze Horgoš i Kelebiju. Tu je još osam ugovora o popravci 158 kilometara puteva.  Aerodrom Nikola Tesla je u avgustu ove godine primio 590.292 putnika, više nego ikada u istoriji. Niški aerodrom Konstantin Veliki uveo je 4 nover linije za Berlin, Milano, Diseldorf i Bratislavu.

Zorana Mihajlović, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture: Napravili smo 50 važnih stvari za sto dana. Da vam kažerm samo neke sa tog spiska. Pušteno je u saobraćaj 40,36 kilometara autoputa Niš – Preljina na Koridoru 11. To košta 308 miliona evra. Potpisan je ugovor o modernizaciji pruge Beograd – Budimpešta vredan 319 miliona evra. Zatim Memorandum razumevanja sa kineskom Eksim bankom o kreditiranju čitavog projekta Mađarsko – Srpske železnice na teritoriji Srbije. Potpisan je ugovr o nastavku izgradnje obilaznice oko Beograda vredan 207 miliona evra, zatim o finansiranju autoputa Surčin – Obremovac, čija izgradnja počinje u martu dogodine. Gradi se i YU krak obilaznice oko Subotice, koja treba da poveže granične prelaze Horgoš i Kelebiju. Tu je još osam ugovora o popravci 158 kilometara puteva. Aerodrom Nikola Tesla je u avgustu ove godine primio 590.292 putnika, više nego ikada u istoriji. Niški aerodrom Konstantin Veliki uveo je 4 nover linije za Berlin, Milano, Diseldorf i Bratislavu.

Potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić našalio se da će  od sada slaviti  ne tako kratke jubileje od  100 dana, već jubileje od 1000 dana. Rekao je da je zadovoljan radom Vlade i da Srbija danas izgleda  drugačije nego nekad:

-Kada je krenula s Vladom   naša  prošla Vlada, premijer Vučić i ja morali smo MMF da pitamo kako finansijski stojimo. To je bio rezultat lošeg rada bivših vlada.

Vučić je zahvalio i guvernerki NBS, koja se potrudila da nam inflacija bude samo 1 posto. Za kuknjave kako se u Srbiji teško živi, kaže da se radi o navikama  da se kuka.

Osnovni cilj u budućnosti je trajno smanjivanje deficita i postizanje  dugoročne održivosti javnog duga.

Današnja konferencija za  novinare pokazala je da su netačne mnoge zlonamerne intrige na račun premijera. Recimo ona da  se naručuju čitanja novinara koja njemu odgovaraju. Jedno od prvih pitanja danas je ono kojeje postavila redakcija Istinomer, a odnose se na Sava Malu  i na   privatizaciju fudbalskih klubova.

-Ja sam odmah osudio ponašanje u Sava Mali. Kada tužilaštvo završi posao, sve će ići dalje na sud. A ne znam šta od mene želite? Bilo šta da uradim, vi, a i oni koji su vas osnovali, daćete nove zamerke kako kršim ljudska prava. A što se tiče privatizacije fudbalskih klubova,  rekao sam da  nemam snage da se izborim s navijačima i privatizacijom klubova. Sada, već do kraja godine, sve će se rešiti zakonom.

Nela Kuburović, ministarka pravde: Nastavlljam putem koji je započeo moj prtethodnik, Nikola Selaković. U sledećoj godini obnoviće se najveći objekti u pravosuđu, mnogi zatvori i sudovi.  U Skupštini su već 4  zakona  vezana za naš sektor od kojih je najvažniji onaj o nasilju u porodici. Unapredili smo borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala. I sudovi brže reaguju. Od prvog jula do danas broj nerešenih predmeta smanjen je za 700 hiljada.

Nela Kuburović, ministarka pravde: Nastavlljam putem koji je započeo moj prtethodnik, Nikola Selaković. U sledećoj godini obnoviće se najveći objekti u pravosuđu, mnogi zatvori i sudovi. U Skupštini su već 4 zakona vezana za naš sektor od kojih je najvažniji onaj o nasilju u porodici. Unapredili smo borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala. I sudovi brže reaguju. Od prvog jula do danas broj nerešenih predmeta smanjen je za 700 hiljada.

Na pitanja o ponašanju prema poslaniku  Marijanu Rističeviću, Vučić moli da se preslušaju snimci početka sukoba. Kaže da novinari nisu primetili kako opozicija psuje njegovu majku, a  smeta im njegova diskusija . U isto vreme, poslanici opozicije jurišaju na  poslanike vladajućih stranaka,a  predsednici Skupštine psuju majku:

-Maja Gojković je dama  i obrazovana 11 puta više od tih primitivnih napadača. Šta mislite kako je njenoj  majci kada vidi šta joj govore?

Na pitanja šta nije urađeno, premijer kaže da nije zadovoljan  izgradnjom i renoviranjem Kliničkog centra u  Beogradu i da je već zamolio Marka Blagojevića da pomogne. Zaključio je da mu je savest mirna i da je Vlada ispunila obećanja. U svakom novom mandatu vlade brže i lakše obavljaju svoj posao, zahvaljujući iskustvima iz prvog mandata. O tome hoće li se kandidovati na predsedničkim izborima ne želi ni da razmišlja. O izjavama Tomislava Nikolića da  će tražiti prekid razgovora sa Prištinom ako Kosovo prime u UNESCO, kaže da razume Nikolića, ali o reagovanju Srbije će se razmišljati tek ako se  to desi. Zamolio je sve članove svoje stranke da ne reaguju na uvrede i provokacije ni iz Srbije ni iz inostranstva.