Pazite se Fejsbuk profila “Ivan Petrović i Igor  Ristić”

Pazite se Fejsbuk profila “Ivan Petrović i Igor Ristić”

18/11/2016 Off By

Osumnjičeni je sa oba profila tražio da dete slika svoj polni organ i pošalje mu fotografiju. Kompanija „Fejsbuk“ je suspendovala profil „Ivan Petrović“ koji je kreiran i stvarni profil osumnjičenog S.R. nakon čega je osumnjičeni otvorio novi lažni profil pod nazivom ’’Igor Ristić“. Sa tog profila kontaktirao je decu sa kojima je već bio u kontaktu sa svog stvarnog i lažnog profila ’’Igor Petrović“, pod izgovorom da mu je virus ugasio profile i da je to on i da želi da nastavi dopisivanje. Na novom lažnom profilu ’’Igor Ristić“ ima oko 59 prijatelja i veći broj su deca


UPRAVA kriminalističke policije, u nastavku akcije ARMAGEDON, u saradnji sa Posebnim tužilaštvom za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, uhapisli S. R. (40) iz Ćuprije, zbog osnova sumnje da je izvršio krivično delo iskorišćavanje računarske mreže ili komunikacije drugim tehničkim sredstvima za izvršenje krivičnih dela protiv polne slobode prema maloletnom licu.

Osumnjičeni je na društvenoj mreži „Fejsbuk“ kreirao profil pod lažnim imenom ’’Ivan Petrović’’ i lažnom profilnom fotografijom, predstavljajući se kao dete starosti 13 godina stupao u kontakt sa maloletnim osobama. U tim kontaktima pisao im je da ima starijeg druga koji ga vodi u lov i ribolov i koji mu ispunjava sve želje, ali da za uzvrat vrši sa njim nedozvoljene polne radnje. Zatim bi nagovarao decu da upoznaju njegovog druga i da zajedno idu u lov i ribolov, ali da i oni moraju učestvovati u seksualnim radnjama. Kada bi stekao poverenje deteta putem lažnog profila ’’Ivan Petrović’’, osumnjičeni S.R. bi zatim slao deci zahtev za prijateljstvo sa svog pravog profila i predstavljao se kao ’’Ivanov’’ stariji drug. Na tom profilu osumnjičeni je imao svoju pravu profilnu fotografiju. Zatim bi decu pitao da li su za druženje i da li im je ’’Ivan“ objasnio šta još sem pecanja treba da rade. Potom bi u porukama govorio da je ’’Ivan’’ malo dosadan i da će nekada ići i sami bez njega na pecanje. Predlagao je da dete dođe u Ćupriju, a potom idu u njegovu vikendicu, a da će ga kasnije odvesti kući.

Osumnjičeni je sa oba profila tražio da dete slika svoj polni organ i pošalje mu fotografiju. Kompanija „Fejsbuk“ je suspendovala profil „Ivan Petrović“ koji je kreiran i stvarni profil osumnjičenog S.R. nakon čega je osumnjičeni otvorio novi lažni profil pod nazivom ’’Igor Ristić“. Sa tog profila kontaktirao je decu sa kojima je već bio u kontaktu sa svog stvarnog i lažnog profila ’’Igor Petrović“, pod izgovorom da mu je virus ugasio profile i da je to on i da želi da nastavi dopisivanje. Na novom lažnom profilu ’’Igor Ristić“ ima oko 59 prijatelja i veći broj su deca.

Kako je dosadašnjim radom identifikovana jedna žrtva sa kojom je osumnjičeni stupio u kontakt, pozivaju se građani ukoliko raspolažu saznanjima da je njihovo dete stupilo u kontakt sa osumnjičenim putem lažnih profila na društvenoj mreži ’’Fejsbuk’’ pod nazivima ’’Ivan Petrović’’ i „Igor Ristić“, da kontaktiraju policijske službenike Ministarstva unutrašnjih poslova na telefon 011 27 43 927.