Livija Jo Horti: Mađari se iseljavaju iz Vojvodine

Livija Jo Horti: Mađari se iseljavaju iz Vojvodine

16/11/2016 Off By

ČLANICA Nacionalnog saveta Mađara Livija Jo Horti iz opozicionog Mađarskog pokreta zatražila je od tog tela da sprovede istraživanje o iseljavanju Mađara iz Vojvodine i navela da se oni ubrzano iseljavaju, još drastičnijim tempom nego devedesetih godina.

Da li je rekla istinu: Čivija

Da li je rekla istinu: Livijaa Jo Horti

Livija Jo Horti je na sednici Nacionalnog saveta Mađara u Subotici rekla da broj Mađara u Vojvodini opada prosečno za 12 dnevno i dodala da je to još drastičniji trend nego devedesetih godina.
Ona je podsetila da je zbog iseljavanja stalno pod znakom pitanja otvaranje mađarskih odelenja u školama.

Većina u Nacionalnom savetu Mađara, koju čine članovi iz Saveza vojvođanskih Mađara, nije prihvatila predlog osmoro opozicionih članova da to telo sprovede istraživanje o iseljavanju Mađara.

Predsednik Nacionalnog saveta Mađara Jene Hajnal rekao je da su u toku četiri istraživanja, a da je naručilac državni sekretarijat za nacionalnu politiku pri kancelariji mađarskog premijera.

Hajnal je naveo da cilj Nacionalnog savjeta Mađara nije da istražuje razmjere iseljavanja, već ohrabrivanje ostanka i povratka mladih i najavio da će rezultati istraživanja biti prezentovani najkasnije u prvom kvartalu sljedeće godine.

Livija Jo Horti je zatražila i podatke o kretanju tiraža lista Mađar so, čiji je osnivač Nacionalni savjet Mađara, i navela da je nakon otpuštanja osam zaposlenih u proteklih mjesec dana list svojom voljom napustilo još petoro novinara.