Dan tolerancije: Nema puno razloga za zadovoljstvo

Dan tolerancije: Nema puno razloga za zadovoljstvo

16/11/2016 Off By

 

I pošto je tako, onda nije čudno što je ovih dana u Kruševcu nikao zid ispred naselja u kojem žive pretežno pripadnici romske nacionalne zajednice. I ne treba da čudi što poslanica SRS prijavljuje u imovinskoj karti stan u Zemunu oduzet od porodice Barbalić pre dvadeset godina


 

POVODOM Međunarodnog dan tolerancije potpredsednik IO GO  LSV Aleksandar Marton izjavio da ovaj dan “svet dočekuje tako što je Donald Tramp uprkos svim svojim diskriminatorskim stavovima na čelu SAD, region tako što se smiruje posle svih uzavrelih nacionalističkih strasti u nekoliko proteklih izbora, a Republika Srbija tako što ni posle dve godine nema osuđenih vinovnika za paljenje pekara u Vojvodini čiji su vlasnici pripadnici albanske nacionalne zajednice.

Slučajevi poput ovih, koji su se u Vojvodini dogodili između 16. i 21. oktobra 2014. godine, a koji šire međunacionalnu mržnju i netrpeljivost, morali su i moraju imati hitan i jasan epilog na sudu.

Na žalost, prema navodima pojedinih medija jedini poznat rezultat za sve to su do sada jedna odbačena krivična prijava i jedna izrečena vaspitna mera.

I pošto je tako, onda nije čudno što je ovih dana u Kruševcu nikao zid ispred naselja u kojem žive pretežno pripadnici romske nacionalne zajednice. I ne treba da čudi što poslanica SRS prijavljuje u imovinskoj karti stan u Zemunu oduzet od porodice Barbalić pre dvadeset godina.

Ne treba da čude ni učestale pretnje ili otvoreno praćenje i fotografisanje novinara, niti to što je u javnom govoru sve prisutniji rečnik mržnje i optužbe za izdaju, toliko karakteristične za mračne devedesete godine prošlog veka, te skandal i mržnja poslanika SRS ispoljena prema Majklu Devenportu u  Narodnoj skupstini Republike Srbije.

Sramota i šteta koju je na taj način SRS nanela parlamentu, državi i toleranciji je ogromna.

Zbog svega toga, Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da danas na Međunarodni dan tolerancije u Republici Srbiji nema puno razloga za zadovoljstvo. Naprotiv, ima razloga za zabrinutost. (Press LSV)