Tomislav Nikolić o pobedi Donalda Trampa

Tomislav Nikolić o pobedi Donalda Trampa

09/11/2016 Off By

 

BEOGRAD.- Povodom pobede Donalda Trampa na predsedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama, predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić je izjavio:

„Građani Sjedinjenih Američkih Država su na demokratskim izborima, slobodno izraženom voljom, izabrali sebi novog predsednika. Pobedu Trampa, kome čestitam u ime svih građana Srbije, na izborima nije očekivao samo onaj ko ide zatvorenih očiju kroz život. Svet se menja, padaju stvorene elite, nema više onih za koje se unapred zna da će neko da radi za njih, niti onih koji će večito da rade za drugoga.

Građani Amerike su umorni od sukoba sa drugim državama i učestvovanja u ratovima na tuđim teritorijama za koje su izborima pokazali da ih ne opravdavaju. Ako predizborna retorika nije bila lažna, možemo da očekujemo saradnju između Rusije i SAD, bolje razumevanje Srbije za njen stav o nepriznavanju nezavisnosti takozvanog „Kosova“, stav o nepridruživanju sankcijama prema Rusiji… O tome sam otvoreno govorio i ranije, a sada predviđam da ovakve rezultate možemo da očekujemo na izborima širom Evrope.

Zatražiću od Vlade Srbije da pripremi analizu o uticaju pobede izabranog predsednika Trampa na našu ekonomiju, investicije, spoljašnji dug. Mi sada treba da učinimo dodatne napore na uspostavljanju još boljih prijateljskih odnosa sa SAD“.