Vučić razgovarao sa premijerkom Poljske

Vučić razgovarao sa premijerkom Poljske

05/11/2016 Off By

 

„Srbija je najvažniji partner Poljske u regionu Zapadnog Balkana. Uspeh poljsko-srpskog foruma je dokaz koliko su naši odnosi dobri. Srbija uvek može da računa na našu podršku u pregovorima sa EU i nadam se da će taj proces brzo i uspešno biti okončan“, istakla je Šidlova


RIGA.-Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je, pre početka Petog samita šefova vlada Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, razgovarao sa predsednicom Vlade Poljske Beatom Marije Šidlo o saradnji Poljske i Srbije sa Kinom, ali i o bilateralnoj saradnji i infrastrukturnim projektima.

„Srbija je najvažniji partner Poljske u regionu Zapadnog Balkana. Uspeh poljsko-srpskog foruma je dokaz koliko su naši odnosi dobri. Srbija uvek može da računa na našu podršku u pregovorima sa EU i nadam se da će taj proces brzo i uspešno biti okončan“, istakla je Šidlo i izrazila uverenje da dve zemlje u ekonomskoj saradnji mogu mnogo više da postignu. Ona je pozvala premijera Vučića da sledeće godine poseti Poljsku, što je srpski premijer prihvatio.

Premijer Vučić izrazio je nadu da će unapređenje ekonomske saradnje uslediti vrlo brzo, s obzirom na veliko interesovanje poljskih firmi da investiraju u Srbiju. „Nadam se da možemo da dostignemo trgvinsku razmenu od 1 milijarde evra”, istakao je Vučić. On je poljsku premijerku obavestio o ekonomskim reformama koje je srpska vlada sprovela u poslednje dve godine. Srpski premijer je naglasio da Srbija i Poljska nemaju otvorenih političkih pitanja i zahvalio se na podršci Poljske evropskom putu Srbije. On je dodao da se Srbija zalaže za stabilnost Zapadnog Balkana, jer je to najvažniji uslov za ekonomski napredak regiona.
Tema razgovora bila je i saradnja u oblasti turizma, koja do sada nije bila na zadovoljavajućem nivou, mada postoji veliko interesovanje u obe zemlje. “Od vas možemo da naučimo mnogo, pogotovo o ekonomskim reformama i napretku koji ste postigli u poslednjih deset godina”, naglasio je premijer Vučić.

Predsednica Vlade Poljske pohvalila je angažovanje Srbije tokom migrantske krize, ali i ulogu Srbije u zaštiti granica i očuvanju opšte bezbednosti u Evropi.♦