Vučić ubedio MMF  – povećavaju se plate i penzije!

Vučić ubedio MMF – povećavaju se plate i penzije!

30/10/2016 Off By

 

Najviše novinarskih pitanja premijeru postavljeno je o njegovoj bezbednosti. On kaže da nije uplašen, a i da veruje da municija nađena blizu njegove porodične kuće nije bila namenjena za atentat


Ranka Čičak

BEOGRAD.- Posle dugih i teških razgovora s MMF, premijer Aleksandar Vučić je na današnjoj konferenciji za novinare saopštio lepu vest za milion i 775 hiljada penzionera – uspeo je da ubedi ovu sumnjičavu međunarodnu organizaciju da prihvati povećanje plata i penzija. Tako će svi penzioneri do kraja godine dobiti linearni dodatak od po 6.000 dinara. A od prvog januara penzije se povećavaju od 1,5 do 1,7 posto. Plate u javnom sektoru biće povećane najviše u prosveti – od 6 do 7 posto. Po pet posto povećanja dobiće zaposleni u zdravstvu, policiji, vojsci, kulturi,  socijalnim ustanovama. Pravosuđe još mora da odluči hoće li povećanje od 5 posto.
Vučić kaže da mu je bilo najteže sagovornike iz MMF da ubediti u povećanje plata policiji i vojsci. Ipak, budžet Srbije je toliko stabilan, da je svima korisnije da višak od planiranog bude podeljen sa građanima, kako oni ne bi gubili poverenje u reforme. Za 650 miliona evra su prihodi u budžetu veći od planiranih. Najveći izdaci su vraćanje kredita nekih bivših vlada:
-Zatekli smo haos kada smo došli. Ja želim da vratim sve njihove kredite. Zaduživalo se s najvećim kamatama. Neke su fabrike prepuštene lošim rukovodstvima i pretvorile su se u najveće uništivače para. Želeo bih da kažem našim ljudima da oni i danas izdržavaju zaposlene u kombinatu Bor. Problem smederevske Železare smo rešili. Spasili su nas Kinezi,  koji su obezbedili posao za 5.500 radnika iza još duplo toliko saradnika sa strane. Četvrtog (novebra) putujem u Rigu. Tamo ću sresti kineskog predsednika i moliti ga da njihova najveća kompanija uzme Bor. Moramo rešavati i probleme oko Azotare,  Srbija gasa, EPS – a.U EPS u je nešto bolje, jer sada bar nema problema s nedostatkom keša.
Premijer Vučić i ministar  finansija Dušan Vujović obećali su posle sastanka s MMF – om u utorak, novo obraćanje novinarima. Polovinom decembra će biti usvojen budžet.
Najviše novinarskih pitanja premijeru postavljeno je o njegovoj bezbednosti. On kaže da nije uplašen, a i da veruje da municija nađena blizu njegove porodične kuće nije bila namenjena za atentat:
-Večeras ćemo imati prve parcijalne rezultate ispitivanja otisaka. Možda je to tamo neko sakrio za druge namene. Ali, mogla su da nastradaju deca, koja se tamo igraju. Vest sam dobio od ministra unutrašnjih poslova. Nebojša Stefanović mi je juče popodne, u rutinskom obaveštavanju rekao da je neka municija nađena u Jajincima. Nije imao pojma da je to u mojoj blizini. Rekao sam mu, ajde da se kladimo da ću pogoditi gde – tu i tu. Bilo je to na mestu gde kolima moram da usporim. Tako je i bilo. Pogodio sam , jer tu šumicu znam iz detinjstva. Ne želim da pričam unapred, čekam prve rezultate istrage. U moje obezbeđenje verujem, jer su to najbolji momci.