Oružje: Srbija, posle SAD, najnaoružanija zemlja na svetu

Oružje: Srbija, posle SAD, najnaoružanija zemlja na svetu

29/10/2016 Off By
Zastupljenost vatrenog oružja posljedica je raspada Jugoslavije devedesetih godina prošlog veka, kasnijih ratova, kao i zakona o oružju koji se smatraju liberalnim u odnosu na evropske standarde”, navodi britanski portal Telegraph

PROBLEM kontrole naoružanja u SAD-u ponovno je aktualizovan tokom ovogodišnje predsedničke kampanje.

Ipak, mapa koju je objavio britanski portal Telegraph pokazuje da uprkos tome trend naoružanja nezadrživo raste.

Podaci istraživanja Small Arms Survey, potpomognuto najnovijim podacima iz drugih izvora, stavlja SAD u sam svetski vrh po broju komada oružja procentualno u odnosu na broj stanovnika. U toj zemlji je registrovano112,6 komada oružja na 100 stanovnika.

Na drugom mestu je Srbija, sa 75,6 komada naoružanja na 100 stanovnika.

“Zastupljenost vatrenog oružja posljedica je raspada Jugoslavije devedesetih godina prošlog veka, kasnijih ratova, kao i zakona o oružju koji se smatraju liberalnim u odnosu na evropske standarde”, navodi britanski list.

U odnosu na prethodni izveštaj, broj oružja je znatno porastao. Drugoplasirana Srbija je 2012. imala 58,2, a SAD 88,8 komada oružja na 100 stanovnika.

Jemen, Švicarska i Kipar nalaze se među prvih pet zemalja. Makedonija zauzima 20, a Crna Gora 21. mesto, sa 24,1 odnosno 23,1 komada na 100 stanovnika.

Hrvatska je na 25. mestu sa 21,7 komada, Bosna i Hercegovina na 34 sa 17,3 komada, dok Slovenija sa 13,5 komada ima najniži rang na ovoj listi i zauzima 45. poziciju.(Agencije)