Konferencija za medije Cerara i Vučića: Slovenija zemlja za primer Srbiji!

Konferencija za medije Cerara i Vučića: Slovenija zemlja za primer Srbiji!

24/10/2016 Off By

Slovenija zna naše probleme i prilike u bivšoj Jugoslaviji. Mi nemamo otvorenih pitanja sa Slovenijom, osim nekih manjih problema koji se tiču upravo zaostavštine bivše Jugoslavije. Mislim da smo danas neke od tih pitanja uspešno rešili. Recimo oko Beogradske banke i Jugobanke u Njujorku”, rekao je premijer Aleksandar Vučić


Ranka Čičak

BEOGRAD.-Treća zajednička sednica vlada Slovenije i Srbije, protekla je danas u najvećem prijateljstvu. Ministri kulture i građevinarstva obe zemlje potpisali su memorandume o zajedničkom razumevanju. Isto su uradili i direktori Zavoda za intelektualnu svojinu. Ministri spoljnih poslova jedan drugom su predali međunarodne ugovore.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić našalio se pred novinarima: “To što je naš ministar Dačić sporo čitao dokument koji je dobio, nije znak da on ne može brzo da čita, već da se plaši da mu neko ne podmetne da potpiše svoju ostavku”.

Zatim je prešao na ozbiljnije teme. Rekao je da Srbija i Slovenija imaju sve bolje odnose. To se vidi po obimu trgovinske razmene:

-Očekujemo da trgovinska razmena pređe 1 milijardu evra ove godine. Nadamo se da u godinama pred nama ona bude još veća. Danas smo govorili o svim sferama života, ali je prioritet bio na ključnim političkim i ekonomskim pitanjima. Slovenačke kompanije kod nas zapošljavaju 25 hiljada ljudi. Ukupne investicije su oko 1,2 milijarde. Ali, sada po prvi put i mi možemo da se pohvalimo investicijama od 70 miliona evra u Sloveniji. One rastu. Nije više tamo Fruktal jedini, već imamo i privatnika koji ulažu u ugostiteljske, turističke i druge objekte. Saradnju ćemo nastaviti. Mislim da je danas jedna od slovenačkih kompanija dobila tender u jednoj od naših lokalnih samouprava za prečišćavanje otpadnih voda.

Vučić se zahvalio Miru Ceraru i slovenačkoj Vladi na podršci Srbiji na njenom evropskom putu:

aleksandar-vucic-miro-cerar-f-Slovenija zna naše probleme i prilike u bivšoj Jugoslaviji. Mi nemamo otvorenih pitanja sa Slovenijom, osim nekih manjih problema koji se tiču upravo zaostavštine bivše Jugoslavije. Mislim da smo danas neke od tih pitanja uspešno rešili. Recimo oko Beogradske banke i Jugobanke u Njujorku. Mi imamo neuporedivo veću stopu nezaposlenosti mladih, oko 43 posto, u odnosu na Sloveniju koja ima 16 posto. Razgovarali smo danas kako da iskoristimo slovenačka iskustva. Razgovarali smo i o srpskim banjama i o ulasku slovenačkih investitora. Zatim o dobroj vojno ekonomskoj i vojno obrazovnoj saradnji, koja je sve bolja. U kontaktu ćemo biti i oko migrantske krize. Slovenija je spremna da nam pošalje deo ljudi , ukoliko nama bude potrebno. Mi smo to sa radošću prihvatili.

Našim ministrima dopalo se kako su Slovenci rešili pitanje starih rudnika. Sve su ih zatvorili i ostavili samo jedan- Velenje. Premijer kaže da nam po tom pitanju Slovenci treba da budu mentori i da je dobro da preuzmemo njihova iskustva. Što se zdravstva i turizma tiče, najavio je bliži odnos sa slovenačkom prestonicom. Razgovaralo se i o iskustvima oko elektronskog plaćanja i “E uprave”. Zatim, o zajedničkoj organizaciji velikih sportskih takmičenja. Srbija misli da može da dobije organizaciju seniorskog takmičenja za košarkaše 2019 godine na evropskom prvenstvu.Spremna je da to zajednički radi sa Slovenijom. U turizmu će Srbija i Slovenija zajednički izlaziti na treća tržišta, naročito prema SAD i Iranu.

Premijer Slovenije, Miro Cerar, ponovio je da između Srbije i Slovenije nema ozbiljnijih problema:

-I meni je drago što naših1500 preduzeća zapošljavaju 25 hiljada radnika u Srbiji. Želimo još veću saradnju sa vašim preduzećima. Slovenija će i dalje svojim iskustvom pomagati Srbiji na njenom putu za EU.Zalagaće se da vrata EU ostanu otvorena, prvenstveno za Srbiju. Podržavaću što brže otvaranje poglavlja. Srbija je važan akter stabilnosti na Balkanu i važan deo Evrope. Trudiću se i da Evropa bolje sluša mišljenje Srbije o migrantskim problemima.

Miro Cerar pozvao je sve građane Srbije da posete slovenačke banje i letovališta.

Na pitanje slovenačke TV gde su najveće teškoće u podeli jugoslovenskog nasleđa, kaže da su dogovori postignuti, arhivi se polako prenose u Sloveniju i da će ta dobra saradnja sa Srbijom pomoći Sloveniji da se dobro sarađuje i sa drugim naslednicama Jugoslavije.

Na to je Vučić rekao da problema nema, da i on sam dobro govori slovenački, jer mu je stric živeo u Sloveniji i da će sve biti rešavano u hodu:

-Mi gledamo kako da vratimo vilu na Bledu i Titove automobile, a vi – kako da vratite umetnička dela u Sloveniju. Mi bismo to uradili bilateralnim sporazumom, a ne kroz sukcesiju. Sve ide dobro i nema potrebe da bilo ko o tome brine ni u Sloveniji, ni u Srbiji.

Za ograde koje gradi prema Hrvatskoj, Cerar kaže da tako zamenjuju stare ograde, a i da su one važne, kako bi migrante usmerile na legalne tačke, gde postoji šengenska kontrola:

-I Srbija vidi da se broj migranata može povećati i da moramo biti spremni na te teške situacije. Austrija već dugo kontroliše svoje granice. EU treba da shvati koliko je važna kontrola njenih granica.

Vučić je ponovo posegnuo za duhovitim opaskama:

-Miro je najviše govorio o migrantskoj krizi. On nema većih problema. Voleo bih da za 20 godina mi imamo slične probleme kao i Miro, da budemo toliko razvijeni kao Slovenija. Za nas je sada najvažniji mir. U Srbiji su podeljene karte. Kako god da uradite, uvek neko nije srećan. Ipak, naša ekonomija raste.Planeri kažu da će dogodine rasti sa 3 posto, ja očekujem 3,5 posto.Siguran sam da ćemo na narednoj, četvrtoj zajedničkoj sednici naše dve vlade moći da se pohvalimo sa još većim rastom. Kako je Miro naše građane pozvao u Sloveniju, ja sada pozivam sve Slovence da dođu u Srbiju, jer im je ovde bolje i jeftinije nego na drugim mestima. Dolaze zimski praznici, Božići, nove godine, Srbija je najlepše mesto da se oni proslave.