Dan oslobođenja Novog Sada u znaku zajedničke sednice Vlade Srbije i Vojvodine i smotre VS

Dan oslobođenja Novog Sada u znaku zajedničke sednice Vlade Srbije i Vojvodine i smotre VS

22/10/2016 Off By

Pemijer Aleksandar Vučić je rekao da su Vojvođani, recimo, za škole i vrtiće tražili 147 miliona, ali je srpska Vlade već odlučila da o svom trošku renovira 100 objekata u 13 najsiromašnijih  opština. Biće završeno i  pozorište u Subotici. Za klinički centar u Novom Sadu odvojeno 32,5 miliona evra, za puteve 4,5 milijarde


Ranka Čičak


Zagrljaj: Nikolić i Vučić

Zagrljaj: Nikolić i Vučić

NOVI SAD.- Vlade Srbije i Vojvodine više nisu u sukobu. Danas prvi put posle petnaest godina održale su zajedničku sednicu u Novom Sadu i dogovorile seriju zajedničkih investicija u privredu i infrastrukturu Vojvodine.

Na konferenciji za novinare posle ove sednice predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović  pohvalio se da nije bilo reči kao nekada o sukobima. Bivše vojvođanske vlade ignorisale su republičku i stavljale joj klinove u točkove na svakom koraku. Čak nisu hteli ni da apliciraju za nove projekte kako bi mogli da svu krivicu za privredni razvoj svaljuju na Srbiju. Zato je, kako kaže Mirović, ovo je veliki dan za sve Vojvođane, jer je planirano više investicija nego što ih je bilo u svim godinama do sada.

Pemijer srpske vlade to je potvrdio. Rekao da su Vojvođani, recimo, za škole i vrtiće tražili 147 miliona, ali je srpska Vlade već odlučila da o svom trošku renovira 100 objekata u 13 najsiromašnijih  opština. Biće završeno i  pozorište u Subotici. Za klinički centar u Novom Sadu odvojeno 32,5 miliona evra, za puteve 4,5 milijarde.

Naših ruku delo

Naših ruku delo

Novinare je  zanimalo kada će se doneti i poštovati zakon o finansiranju Vojvodine. Vučić je rekao da ona već dobija 7 posto, ali treba znati da nema nikakvih obaveza ni  za finansiranje plata i penzija, a ni za pomoć privredi. Sve to ide iz republičkog budžeta. Vladi Vovodine ostalo je samo da se bavi razvojem.

-Nemamo problema  oko finansiranja iz budžeta. Ogroman novac odlazi u Novi Sad. Rešavamo i sva pitanja finansiranja manjina. Pokrajinska vlada treba da radi a ne da pravi svađe.

Na molbu da prokomentarište događaje u izbornom danu Crne Gore Vučić  najavljuje iznenađenja koje je naša Služba bezbednosti uprtavo otkrila a Crna Gora ih još  ne zna.

Neprijatno pitanje premijeru bilo je i ono o pregovorima sa MMF oko podizanja plata i penzija. Rekao je da oni nisu naši neprijatelji, nego prijatelji:

– Oni su oprezni u troškovima kao i ja. Ne slažu se sa tolikim povećanjem plata koliko sam ja tražio. Nastavićemo te razgovore ali penzionere ćemo u svakom slučaju obradovati sa jednokratnom pomoći i jednim povećanjem.

Svi ministri i novinari su današnji dan oslobođenja Novog Sada, posle sednice Vlade, nastavili  na keju , gde je prikazana osposobljenost vojske Srbije u velikoj smotri najnovijeg naoružanja. Tom prilikom je Mirović rekao da je Srbija danas bolja i snažnija nego pre nekoliko godina.

– Zato što je vešto vođena, ona deluje kao vodeća sila u ovom delu Evrope. Kad kažem sila mislim na njenu privredu i sposobnost odbrane. I Vojvodina, 98 godišnjicu od prisajedinjavanja Srbiji dočekuje snažna i Slobodna.

Efikasna "mornarica"

Efikasna “mornarica”

Predsednik Srbije Tomslav Nikolić rekao je da se Srbija danas kao i mnogo puta ranije opet bori za principe pravde u međunarodnom pravu i poretku i za iste standarde za sve:

-Nemamo pravo da prihvatimo kako je interes u prednosti nad čašću , dostojanstvom i prtavdom. Jačaćemo snagu naše vojske.  Nikome ne pretimo. Samo želimo da svakog, bez obzira kakve su mu namere, uverimo da smo spremni za odgovor na svaki izazov. Iskreno se zalažemo za očuvanje mira i dobrosusedske odnose u regionu. Samo tako možemo da ostvarimo ekonomski napredak za sve ljude na oviom prostorima.♦(Foto BERB)