Ana Brnabić: nastavljamo da unapređujemo položaj svih nacionalnih manjina u Srbiji

Ana Brnabić: nastavljamo da unapređujemo položaj svih nacionalnih manjina u Srbiji

21/10/2016 Off By

 

Tokom sastanka je istaknuto da su u planu izmene Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina koje će se ticati propisivanja mogućnosti upisa podatka o nacionalnoj pripadnosti pripadnika manjina u javne isprave i njihove odgovarajuće zastupljenosti u javnom sektoru


BEOGRAD.-Ministarka državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) Ana Brnabić održala je radni sastanak sa predsednicima nacionalnih saveta nacionalnih manjina na kom su prisustvovale i Poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Brankica Janković i v.d. direktora Kancelarije za ljudska i manjinska prava, Suzana Paunović. Cilj skupa bio je upoznavanje ministarke Brnabić sa predstavnicima nacionalnih saveta imajući u vidu važnu ulogu koju ova tela imaju u procesu očuvanja nacionalnog identiteta manjina i unapređenja njihovog položaja.

Jedna od najznačajnijih aktivnosti koja je realizovana u oblasti zaštite nacionalnih manjina je usvajanje Akcionog plana za ostvarivanje prava pripadnika nacionalnih manjina, čije je donošenje predviđeno u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji u okviru pregovaračkog poglavlja 23“, rekla ministarka i naglasila da je veoma važno učešće nacionalnih saveta u sledećim fazama sprovođenja aktivnosti iz Akcionog plana.

Tokom sastanka je istaknuto da su u planu izmene Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina koje će se ticati propisivanja mogućnosti upisa podatka o nacionalnoj pripadnosti pripadnika manjina u javne isprave i njihove odgovarajuće zastupljenosti u javnom sektoru. Ministarstvo će nastaviti rad na izmenama Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina koje će ići u pravcu jasnog definisanja ovlašćenja saveta i smanjenja njihove prekomerne politizacije. Poseban osvrt biće dat finansijskim aspektima ovog propisa na sva tri nivoa vlasti: republičkom, pokrajinskom i lokalnom.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković zahvalila se ministarki na pozivu na ovaj skup i zbog mogućnosti da se saradnja dodatno unapredi. Ona je istakla da je Srbija prešla veliki put u oblasti zaštite prava manjina, a pohvalila je i spremnost MDULS da rešava probleme u ovoj oblasti.

Pripadnici nacionalnih manjina suočavaju se sa određenim oblicima diskriminacije, a posebno pripadnici romske nacionalne manjine“, istakla je Jankovićeva i istovremeno istakla dobru saradnju sa savetima nacionalnih manjina.

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava, Suzana Paunović govorila je o aktivnostima za sprovođenje Akcionog plana za ostvarivanje prava pripadnika nacionalnih manjina i navela da AP živi u praksi. Direktorka je rekla da će do kraja oktobra izveštaj na ovu temu biti predstavljen javnosti, a istakla je i veliku posvećenost Vlade Srbije u celom procesu, uz saradnju kako sa nacionalnim savetima, tako i zemljama članicama EU.(Press Ministarstva)