Kruševac: Kromberg i Šubert grade fabriku auto kablova

Kruševac: Kromberg i Šubert grade fabriku auto kablova

21/10/2016 Off By

Svečanosti su prisustvovali i nemački ambasador Aksel Dihtman i predsednik Srbije Tomislav Nikolić ,koji su se vraćali sa komemoracije u Kragujevcu. Predsednik Nikolić je rekao da su danas o i nemački ambasador posetili mesto gde se nekada desilo nešto ružno, a zatim Kruševac, gde će se dogoditi lepe stvari


Ranka Čičak


KRUŠEVAC.- U Kruševcu je danas potpisan sporazum o izgradnji fabrike nemačkog investitota Kromberga i Šuberta i Memorandum o razumevanju između Kruševca i Kromberga.

Ova nemačka firma već je osnovala svoju lokalnu kompaniju Kromberg i Šubert Serbia u Kruševcu i investira 28 miliona evra za izgradnju nove fabrike, gde će do kraja iduće godine već raditi 2500 ljudi, a u narednoj fazi povećanja proizvodnje više od 4.000. Proizvodiće se kablovski sklopovi za automobilsku industriju.

Vlasnik firme, Hans Oto Kromberg rekao je da ova porodična kompanija radi već 115 godina i danas ima 40 hiljada zaposlenih na preko 30 lokacija širom sveta. Lane su joj prihodi prešli 1,3 milijarde evra. Kruševac su izabrali za dalje širenje proizvodnje zbog toga što im je u čitavom regionu Srbija bila najpovoljnija.

Premijer Aleksandar Vučić je kazao da će i ubuduće ovoj kompaniji davati povlastice od 10 posto, kako bi širom Srbije širili poslove. On je podsetio da je ogromnu nezaposlenost od 26,5 posto pre tri godine, Vlada uspela da smanji na 15,2 posto. Zato je i dolazak ove nemačke kompanije važan:

-Srećan sam što je Srbija pobedila i što sve češće pobeđuje konkurenciju u regionu. Ovaj grad je prepun inžinjera, mašinskih tehničara i radnika željnih da se dokazuju.

Svečanosti su prisustvovali i nemački ambasador Aksel Dihtman i predsednik Srbije Tomislav Nikolić ,koji su se vraćali sa komemoracije u Kragujevcu. Predsednik Nikolić je rekao da su danas o i nemački ambasador posetili mesto gde se nekada desilo nešto ružno, a zatim Kruševac, gde će se dogoditi lepe stvari:

-Srbija se već 4 godine izvlaći iz nevolja u koje je sama sebe uvela. Ovo nije prva velika nemačka investicija, doći će i druge. Srbija je postala država kojom njeni građani mogu da se ponose.

Posle koktela, predsednik Nikolić rekao je novinarima da danas u našu zemlju imaju poverenja i nepoverljivi ljudi. Oni koji žele da znaju hoće li im uloženi novac doneti profit.

Na pitanje da li mu je SNS dala podršku da se kandiduje na predsedničkim izborima, rekao je da o izborima još ne razmišlja.

Na drugo provokativno pitanje zašto se ne viđa često na javnim mestima s Vučićem, osmehnuo se i rekao:

– I sutra ćemo biti zajedno. Ako tražite neku simboliku, pa dobro, od sada ćemo se češće pojavljivati. Ni on ni ja ne vodimo politike zbog kojih bi jedan na drugog imali primedbe.

Nikolić je zatim čestitao SNS – u rođendan, jer je on ovu partiju formirao na današnji dan 2008 godine.

O slanju humanitarne pomoći Siriji i eventualnoj reakciji zapada nije hteo da dugo govori. Samo je rekao da bi bilo bezumno da neko zameri što se pomaže ljudima u nevolji, bilo da su na istoku ili na zapadu.