Sednica Skupštinskog Odbora za KiM: direktor Đurić vređao poslanike opozicije!

Sednica Skupštinskog Odbora za KiM: direktor Đurić vređao poslanike opozicije!

17/10/2016 Off By

 

Do gužve je došlo posle diskusije Nebojše Šarića iz Srpske radikalne stranke.On je rekao da Đurić daje lažnu sliku o Kosovu, da u njegovom prvom izveštaju ima optimizma, a u drugom je suprotno

Ranka Čičak


BEOGRAD.- Odbor za Kosovo i Metohiju razmatrao je danas izveštaj o radu Kancelarije za Kosovo u veoma čudnim okolnostima. Posle izveštaja direktora kancelarije, Marka Đurića bilo je nekoliko komentara koji su se uglavnom svodili na to da treba Srbima što više pomoći. Predloženo je da veliki supermarketi u Beogradu i celoj Srbiji nabavljaju svoju robu i od srpskih proizvođača s Kosova. Na ovo je Marko Đurić odgovorio da prištinske vlasti ometaju promet roba i iživljavaju se. Pozvao je investitore iz Srbije da otvaraju svoje fabrike na KiM.

Do gužve je došlo posle diskusije Nemanja Šarića iz Srpske radikalne stranke.On je rekao da Đurić daje lažnu sliku o Kosovu, da u njegovom prvom izveštaju ima optimizma, a u drugom je suprotno:

-Kažete da ste šokirani i da ne možete da verujete da se međunarodna zajednica tako ponaša prema Srbiji. Slep čovek ne može da vidi. Ako je istona ono što ste pričali, vi ste slepi. Kakve ste ideje imali kada ste pregovarali? Jeste li mislili da će oni na suprotnoj strani zaista da budu neutralni? Ne misim da ste glupi i naivni. Govorite o institucijama, a njih nema. Nema više policije. Rekli ste mi da vam služba tumači Poslovnik. Znate li koliko je to ponižavajuće. Da li je narod glasao za vašu službu, ili za poslanike? Čak iako smatrate da poslanici SNS imaju veća prava, znajte da su tako mislili i Žuti, tako je radio i Goran Bogdanović i Borko Stefanović, a gde su sad? Ja nisam kriv što su vaši pregovori sa Briselom u ćorsokaku i što je njihov rezultat – nula. Jeste li blizu cilju da vratite Kosovo? Pošto niste, treba da podnesete ostavku.

Đurić je viknuo na Šarovića:

-Sram vas bilo. Samo vi i Edita Tahiri tako govorite. Usuđujete se da upoređujete Vučića i Hitlera. Idete u jeftinu polemiku. Nigde vas nema kad treba da se pomogne. Tu ste kad treba da se pravi buka, lažno optužuje i pravite nejedinstvo. I vi ćete, Šaroviću doboti uicu u Prištini, odmah posle ulice Boška Obradovića, koja se uliva u Bulevar srpske nesloge. To što radikali vide u briselskom sporazumu, vidi još samo Edita Tahiri.

Na to je Šarović tražio od predsednika Odbora, Milorada Drecuna, da prekine sednicu dok se Marko Đurić ne izvini.

Drecun nije imao nameru da to uradi, samo je rekao da ni Šarovć nije bio bez uvreda i da je nedopustivo nekoga upoređivati s Hitlerom.

Šarović je zaključio:

-Vi ste izgleda prespavali Đurićeve reči. On je meni rekao – sram te bilo. On je predstavnik Vlade koji se poslaniku obraća sa – sram te bilo. Bili ste dužni da ga prekinete. Tražim da sada prekinete sednicu dok se ne izvini za nepoštovanje svih poslanika, pa i onih koji su za njega, jer ništa ne razumeju.

Pošto Drecun nije prekinuo sednicu i nije smatrao da je poslovnik povređen, radikali su napustili sednicu.

Međutim, sednicu je napustio i Marko Đurić, koji je trebalo da u drugoj tački dnevnog reda podnese izveštaj o dijalogu Beograda i Prištine. Mnogi su se poslanici bunili, jer ovakvog izveštaja nije bilo od novembra prošle godine.

Ipak, sila je bila jača. Drecun je rekao da je Marko morao na važne razgovore sa predstavnicima EU, a da će izveštaj podneti Dragan Dragovanović.

Dragan je rekao sve ono što smo ovih dana već čuli od premijera oko deoba imovine, problema oko katastra, izbegavanja Prištine da ozakoni 25 posto srpske imovine koja je preostala na KiM. Požalio se da srpski ministar unutrašnjih poslova ne sme na KiM, da je to zabranjeno i ministru vojnom i direktoru Kancelarije, Đuriću, a i njemu su poručili da će ga ubiti ako dođe.

Poslanik Đorđe Milićević (SPS) prokomentarisao je negativno ovaj izveštaj:

-Direktor Kancelarije je trebalo da bude ovde. On je sam dramatizovao situaciju. U izveštaju optužuje Prištinu i EU, a sada je otišao na razgovore s ljudima iz EU. Briselski sporazum je protivustavan akt. Trebalo bi razmisliti o njegovom ukidanju. Jer, danas kao njegovu posledicu imamo pravne radnje koje su nam neprijatne. Gospodin Đurić i sam priznaje da se sa Prištinom i EU ne može ništa dogovoriti što bi išlo u korist Srbima. Šiptari kažu da ne žele da pregovaraju o imovini koja se nalazi na teritoriji KiM. Pošto Rezolucija 12-44 garantuje suverenitet Srbije na KiM, naši su pregovarači morali nastupiti na taj način i reći da srpsku imovinu na KiM smatraju okupiranom i ne pregovaraju o tome. Ovo je trenutak da se napuste razgovori. Ipak, biti će onako kako kaže srpska vlast. Meni je jasno da ugoženi Srbi idu uz vlast, pa će odluka SNS da pobedi.

Drecun je na ovo odgovorio da se UMNIK već odrekao svog prava upravljanja imovinom i prebacio ga na Prištinu, pa je tako već 70 posto imovine Srbije privatizovano bez dozvole i znanja Srbije.

Opozicioni poslanici nisu prihvatili ni jednu reč poslanika većine. Ipak, Odbor je doneo zaključke kojim podržavaju stav Vlade Srbije da se sporna pitanja oko KiM moraju nastaviti dijalogom u interesu regionalne stabilnosti i pregovora s EU.