Osamdeset godina Internacionalnih brigada: koliko je čuveno No pasaran aktuelno i danas?

Osamdeset godina Internacionalnih brigada: koliko je čuveno No pasaran aktuelno i danas?

16/10/2016 Off By

 

Prve večeri u novom prostoru Jugoslovenske kinoteke biće otvorena izložba „Deca rata“ posvećena sudbinama dece koja su iz ratom zahvaćene Španije bila poslata u nekadašnji Sovjetski Savez gde su ostali i mnogo godina nakon toga

BEOGRAD.- Povodom obeležavanja osamdeset godina od nastanka Internacionalnih brigada, Udruženje Španski borci 1936-1939 organizuje niz programa. Od 19. do 24. oktobra na nekoliko lokacija u Beogradu, sa domaćim i stranim gostima, diplomatama, umetnicima, istoričarima. Među gostima su i bivši šef diplomatije Španije Migel Angel Moratinjos i Karmen Negrin, unuka Huana Negrina, poslednjeg predsednika vlade španske republike.

Prve večeri u novom prostoru Jugoslovenske kinoteke biće otvorena izložba „Deca rata“ posvećena sudbinama dece koja su iz ratom zahvaćene Španije bila poslata u nekadašnji Sovjetski Savez gde su ostali i mnogo godina nakon toga. Prvim projekcijama u sredu biće najavljen i ostatak bogatog dokumentarnog i igranog filmskog programa koji dovodi i veliki broj gostiju s kojima će posetioci moći da diskutuju pre i nakon emitovanja ovih značajnih kinematografskih ostvarenja od kojih će neka i prvi put biti prikazana kod nas.

Narednog dana, u četvrtak, program otvara tribina pod nazivom Jugoslovenski „Španci“ oko kamere na kojoj će govoriti Milanka Todić, profesorka sa Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, Boris Begović, profesor i sin Vlajka Begovića, interbrigadiste u Španskom građanskom ratu, Veljko Đurović, snimatelj i gost Emilio Morenati, višestruko nagađivani fotoreporter Asošijeted Presa.

Iste večeri, Kinoteka će povodom projekcije filma „Građanin Negrin“ ugostiti i Karmen Negrin, unuku Huana Negrina, poslednjeg predsednika vlade španske Republike. Ona će takođe biti i jedna od sagovornica na tribini „Internacionalna brigada u Španskom građanskom ratu i međunarodna solidarnost danas“. Pored domaćih teoretičara i istoričara u ovom razgovoru učestvuju i Josep Crunjes, pravnik i istoričar, Dolores Kabra, generalna sekretarka Udruženja Arhiv rata i izgnanstva, Josep Fernandez Trabal, direktor Odeljenja istorijskih fondova Nacionalnog arhiva Katalonije, Francisko Montenegro, istraživač na Univerzitetu Complutense u Madridu.

O savremenoj Španiji u kontestu političkih i društvenih zbivanja, a sa posebnim osvrtom na istorijski razvoj ove zemlje govoriće i Migel Angel Moratinjos, političar i diplomata i Pablo Sančez Leon, istoričar. U okviru obeležavanja ove godišnjice u nedelju u 12 časova biće održana i ceremonija polaganja cveća na spomenik Internacionalnim brigadama u istoimenoj ulici kod Karađorđevog parka. Kulturno-umetničkim programom i svečanošću u velikoj sali Kinoteke će još jednom biti odata počast borcima uz obraćanja gostiju iz nekoliko zemalja i video poruku Markosa Ane, borca španke Republike.

Nedelju će obeležiti recital flamenka u Domu kulture Studentski grad na Novom Beogradu u kojem učestvuju Hesus Perez Romero, kantaor i Samjuel Gutjeres Ortega (gitara) čime će se i završiti deo tribinskog i umetničkog programa sa gostima koje će ispratiti filmske projekcije u ponedeljak.

Programi su otvoreni i besplatni, a detaljnije o svemu što obeležavanje ovog važnog datuma donosi zainteresovani mogu da pronađu na zvaničnoj stranici Udruženja Španski borci 1936-1939(Press UŠB)