Zaštitnik građana pozdravlja brzu i efikasnu reakciju Ministarstva zdravlja

Zaštitnik građana pozdravlja brzu i efikasnu reakciju Ministarstva zdravlja

13/10/2016 Off By

 

Zaštitnik dodaje da teret besa i nezadovoljstva javnosti zbog slučajeva nesavesnog rada u zdravstvu ne bi trebalo da padne na celu zdravstvenu struku

BEOGRAD.- Zaštitnik građana Saša Janković pozdravlja brzo i konkretno postupanje Ministarstva zdravlja koje je u postupku nadzora ustanovilo teške propuste u lečenju preminulog dečaka iz Loznice, a onda preduzelo odlučne mere.

Decenijama unazad se odgovornost za lekarske greške prikrivala na svim nivoima i Ministarstvo zdravlja je po prvi put rešilo da prekine lanac lažne kolegijalne solidarnosti. Zbog toga ima podršku Zaštitnika građana, kao nezavisnog kontrolora, u daljem unapređivanju nadzora i odgovornosti u zdravstvenom sistemu Srbije. To je u interesu pacijenata, ali i ogromne većine savesnih zdravstvenih radnika na koje pada senka zbog toga što je nesavesna manjina zaštićena“, stav je zaštitnika građana Saše Jankovića.

Zaštitnik dodaje da teret besa i nezadovoljstva javnosti zbog slučajeva nesavesnog rada u zdravstvu ne bi trebalo da padne na celu zdravstvenu struku. Ona mora mnogo bolje i iskrenije da sama iskorenjuje korupciju i nebrigu za pacijente, ali većina medicinara radi najodgovorniji posao predano, sa malom platom, a bez dovoljno uslova za rad i stručno usavršavanje, smatra nacionalni ombudsman.

Zaštitnik građana je, inače, od Ministarstva zdravlja odmah po tragičnom događaju zatražio da izvrši stručni nadzor i obavesti ga o rezultatima, ali ovaj put Ministarstvo nije čekalo na opomenu nezavisnog kontrolora, već je i samo brzo radilo svoj posao. Janković je 2011. godine javno simbolično pocepao svoju zdravstvenu knjižicu da bi skrenuo pažnju da „običan građanin“ ne može da ostvari pravo na pravovremeno i kvalitetno lečenje bez korupcije, zloupotrebe ili žrtvovanja sopstvenog dostojanstva.