Recepti: Kremasta pasta sa gonzolom i pečurkama

Recepti: Kremasta pasta sa gonzolom i pečurkama

09/10/2016 Off By

Izbor MARIJA RADOVIĆ

 

Potrebno:

4 kašike maslaca
2 glavice luka
1 kašika smeđeg šećera
1 šoljica crnog vina
200 g šampinjona
2 režnja češnjaka
3 šoljice temeljca
500 g testenine
2 lovorova lista
200 ml pavlake za kuvanje
100 g rendanaog sira
3 kašikee gorgonzole
Peršun, so, biber

Priprema:

Otopite maslac na tiganju, dodajte seckani maslac i smeđi šećer.

Mešajte i dinstajte dok luk ne omekša.

Dodajte vino i pustite da se kuva dok vino ne ispari, a ostane samo karamelizovani luk.

Očistite gljive, naseckajte ih i ubacite u tiganj s lukom.

Dodajte protisnuti beli luk i kuvajte oko 3-4 minute.

Prelijte temeljcem i dodajte testeninu, lovorov list pa povremeno pomešajte dok testenina ne postane al dente.

Ukoliko je potrebno, dodajte još vode.

Na kraju umešajte pavlaku za kuvanje i biber, rendani sir i gorgonzolu.

Kuvajte dva minuta dok se sir ne otopi.

Poklopite, pustite da stoji nekoliko minuta i poslužite posipano svežim peršunom. 

Ubacite sve sastojke u lonac, pa čak i testeninu, i kuvajte u divnom, aromatičnom sosu. Sirevima ćete postići neodoljivu kremastost, karamelizovanim lukom slatkoću, a temeljac će pomoći u stvaranju pravog malog bogatstva ukusa.