DJB: Dogodilo se kriminalno otimanje Trepče

DJB: Dogodilo se kriminalno otimanje Trepče

08/10/2016 Off By

 

Kriminalno ponašanje prištinskih vlasti ne bi bilo moguće da vlada i premijer ne pokazuju potpunu nesposobnost u pregovorima sa Evropskom unijom i Prištinom, u kojima uz glumljeno, tetaralno odbijanje, na kraju prihvata i one odluke koje su suprotne svim civilizacijskim normama, vladavini prava i imovinskim pravima

BEOGRAD.- Zakon o Trepči, koji je usvojio parlament u Prištini, nezakonit je i pljačkaški akt, koji bi se mogao uporediti sa bilo kojim otimanjem tuđe imovine. Prištinske vlasti ne mogu jednostranim aktom postati vlasnik kompanije Trepča, jer bi to bilo potpuno isto kao i kad bi Srbija donela zakon o preuzimanju vlasništva nad Telenorom ili Hemofarmom. Imovinska prava prvnih i fizikih lica su temelj svakog civilizovanog društva.

Gromoglasno ćutanje Evropske Unije, Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije u ovom slučaju je nedopustivo i pitanje je da li se iza njega kriju neki dogovori sa premijerom, koji ima njihovu podršku uprkos drastičnom kršenju vladavine prava i pravne države, slobode medija, ugrožavanju ljudskih prava, korupcije, metastaze partijske države i urušavanju nezavisnih institucija.

Kriminalno ponašanje prištinskih vlasti ne bi bilo moguće da vlada i premijer ne pokazuju potpunu nesposobnost u pregovorima sa Evropskom unijom i Prištinom, u kojima uz glumljeno, tetaralno odbijanje, na kraju prihvata i one odluke koje su suprotne svim civilizacijskim normama, vladavini prava i imovinskim pravima. Nesposobni premijer, kao aktivni kreator politike koja je dovela do gubitka Kosova 1999. godine, sada nastavlja tu politiku koja ugrožava ne samo imovinu građana Srbije i naših pravnih lica na Kosovu, nego i opstanak naših sunarodnika na severu Kosova.

Premijer je pre dva dana priznao da u Briselu nikada nije otvorio razgovore o imovini Srbije i građana na Kosovu i to je dokaz njegove nesposobnosti ili tajnih dogovora sa zapadnim političarima u kojima je jedno od najvažnijih prava građana Srbije trampio za političku podršku održanja na vlasti. Sumnju u to kakva je uloga nesposobnog premijera u gubitku Trepče povećava i nedavna tvrdnja zvaničnika u Briselu da je dogovoreno da vlasništvo Telekoma Srbije na KiM pripadne prištinskim vlastima, iako nas premijer neuverljivo uverava da je iznenađen.

Pokret Dosta je bilo od početka insistira da se pitanje Kosova i Metohije i dogovora u Briselu bazira na pitanjima imovine, pre svega zaštite državne i privatne imovine, ljudskim pravima, zaštiti naše kulturne baštine, razvoju ekonomskih odnosa i suštinskoj autonomiji nealbanaca na Kosovu. Da su pregovori u Briselu vođeni na taj način danas ne bismo imali ćutanje međunarodne zajednice i jednostrano, kriminalno otimanje Trepče.(Press DJB)