Vučić: Imovinu Srbije ne damo KiM

Vučić: Imovinu Srbije ne damo KiM

05/10/2016 Off By

 

Vučić je reko da je tim Beograda prošle nedelje razgovarao u Briselu s Pištinom, da je u četvrtak samo jedna rečenica trebalo da se izmeni u akcionom planu da bi ga Beograd prihvatio, ali je već u petak rečeno da to više ne važi

Ranka Čičak


BEOGRAD.- Kineska kompanija Huavej i Telekom Srbija potpisale su danas Ugovor o modernizaciji fiksne telefonije u Srbiji. Potpisivanju sporazuma i prezentaciji o ulaganju u Telekom prisustovao je i premijer Srbije Aleksandar Vučić koji je istakao da će modernizacija Telekoma doprineti ekonomskom napretku Srbije i ocenio kao izuzetnu uspešnu ekonomsku saradnju sa Kinom.

U obraćanju novinarima premijer je upitan šta će se dogoditi sa pregovorima s obzirom na to da je danas direktor kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio da je pred Srbijom ultimatum. Traži se da se Srbija odrekne imovine Telekoma na KiM.

Vučić je rekao da će u narednom periodu biti doneta odluka o primeni sporazuma Beograda i Prištine o telekomunikacijama, ističući da su razgovori o toj temi izuzetno teški.

– Videću kako i šta da predložimm našoj Vladi i pregovaračkom timu. Reč je o veoma teškim stvarima i posledice su za nas ozbiljne u svakom pogledu.

Podsetio je da je sporazum o telekomunikacijama potpisan u avgustu prošle godine , ali da postoje različita tumačenja i da je pitanje imovine jedno od njih.

-Naš strah da će se na osnovu tog sporazuma tumačiti i druge stvari. Rećiće da Gazivode i Trepča pripadaju Prištini. Ne pada nam na pamet da im damo ” na dobar dan izvolte” , rekao je premijer.

Naveo je da je tim Beograda prošle nedelje razgovarao u Briselu s Pištinom, da je u četvrtak samo jedna rečenica trebalo da se izmeni u akcionom planu da bi ga Beograd prihvatio, ali je već u petak rečeno da to više ne važi.

Premijer je rekao da očekuje pozitivan izveštaj Evropske komisije i da će pre svega EK pohvaliti ekonomske rezultate u Srbiji.

-Sve šta radimo je zbog ekonomije, jer moramo da postignemo i dostignemo bolji životni standard građana- naglasio je on istovremeno podsetivši da se prognoza rasta naše privrede za iduću godinu uvećava i najavio da će u Nišu , kada vlada bude boravila tamo nedelju dana , biti potpisan veliki broj ugovora.

Upitan gde bi Srbija bila danas da se nije pristupilo racionalizaciji na svim pozicijama pa i smanjenjem plata i penzija, premijer je kazao da bi Srbija verovatno bankrotirala da se išlo onim tempom potrošnje koji je nasledio.

Na pitanje šta je bilo dobro a što loše 5. oktobra premijer je kazao da je dobro šta je došlo do promena ali da nasilje svakako nije dobro.

-Za razliku od mnogih za koje danas vidim da su se svrstavali, valjda dokazujući lojalnost sebi, jer su svi bezgrešni , pokušaću da budem objektivan i da kažem da su se 5. oktobra desile neke stvari koje su morale da se dogode i neke koje nisu smele da se dogode. Moralo je da se dogodi da Srbija izađe iz međunarodne izolacije i to je bila važna tekovina. A, nije smelo da se dogodi da sve šta su generacije građana stvarale , radile i pravile , bude opljačkano i uništeno u nekoliko godina posle 5. oktobra – rekao je Vučić.

Premijer je upozorio da nestabilnost Zapadnog Baklana nešto šta može da zaustave investicije i unazadi ceo region jer niko neće investirati tamo gde je nestabilno i nesigurno i po ko zna koji put ponovio da su mir i stabilnost Srbije i regiona najvažniji.