DJB: Hiperinflacija duplih funkcija uvećava korupciju

DJB: Hiperinflacija duplih funkcija uvećava korupciju

30/09/2016 Off By

 

Na brojne primedbe i zahteve da se prekine sa praksom dupliranja funkcija jer to osnažuje korupciju, i posle apela da poslanici moraju da pokažu veći stepen morala i da u odluke uključe logiku, predsednik Administrativnog odbora Aleksandar Martinović je rekao da “poslanici nisu tu da se bave moralom, zadravom pameću i logikom, nego pravom”

BEOGRAD: – Administrativni odbor Skupštine Srbije na svakoj sednici, zahvaljujući SNS većini, daje odobrenje za duple i trostruke funkcije članovima vladajućih stranaka, uprkos stalnoj borbi poslanice DJB Branke Stamenković da se prekine sa koruptivnom praksom.

Poslanica Stamenković je danas na sednici Administrativnog odbora insistirala da Skupština mora da počne da poštuje zakon, koji duple funkcije dozvoljava kao izuzetak, a SNS ih je ustanovio kao pravilo.

Mira Petrović, visoka funkcionerka PUPS-a i poslanica u Skupštini Srbije, inače strukovni ekonomista bez fakultetske diplome, dobila je na današnjoj sednici Administrativnog odbora saglasnost da obavlja i funkciju v.d. direktora Pošta Srbije. Zakon o javnim preduzećima izričito zabranjuje da visoki partijski funkcioneri budu na čelu javnih preduzeća. Takođe, fakultetsko obrazovanje je minimum kvalifikacija koje zakon određuje. Za devet članova Administrativnog odbora iz vladajuće koalicije ovo nisu bili argumenti da Miri Petrović uskrate dozvolu za obavljanje duple funkcije. Protiv izbora je bilo pet članova Odbora, pored DJB, protiv su glasali i poslanici iz DS, SDS, SRS i LSV.

Administrativni odbor je dozvolio i Sonji Podunavac da uz funkciju zamenika člana RIK obavlja i funkciju sekretara Sekretarijata za inspekcijske poslove grada Beograda. Protiv je glasala jedino poslanica DJB Branka Stamenković.

Na brojne primedbe i zahteve da se prekine sa praksom dupliranja funkcija jer to osnažuje korupciju, i posle apela da poslanici moraju da pokažu veći stepen morala i da u odluke uključe logiku, predsednik Administrativnog odbora Aleksandar Martinović je rekao da “poslanici nisu tu da se bave moralom, zadravom pameću i logikom, nego pravom”. Za šefa poslaničke grupe SNS pravo i moral su očigledno suprotstavljene kategorije. Poslanik sa takvim stavovima nije kredibilan i ne zaslužuje da bude poslanik.(Press DJB)

Stranka Premijera nastavlja da unižava i zloupotrebljava Skupštinu pretvarajući je u mašinu za sprovođenje koruptivne politike. Većina poslanika glasa isključivo po stranačkom diktatu. Nedopustivo je da zbog partijske discipline poslanici donose odluke koje su suprotne zakonu. Pokret Dosta je bilo nastaviće da insistira na sprovođenju zakona i na borbi protiv korupcije. Ohrabruje činjenica da su počeli da nam se pridružuju i poslanici iz drugih opozicionih stranaka.